Pään & vatsan nautintoja

Lukuaika: < 1 minuutti

Pään & vatsan nautintoja

Arvostelussa Seija Vilénin & Anna Kortesalmen kirja Sormet sahramissa – ruokaa ja kirjoja Intiasta.

Sormet sahramissa on yhdistelmä kirjallisuustietoutta ja ruoka-asiaa. Kirja koostuu Intian niemimaan ruokakulttuurin innoittamista resepteistä – joko suomalaisina muunnoksina tai perinteisinä versioina – sekä lyhyistä kirjallisuusesseistä, joissa esitellään taustaltaan intialaisia, pakistanilaisia ja bangladeshilaisia kirjailijoita sekä heidän tuotantoaan.

Ruokaohjeet ovat pitkään Intiassa asuneen Seija Vilénin muistiinmerkitsemiä tai kehittelemiä. Kasviksia, kalaa ja maitotuotteita sisältävissä resepteissä on huomioitu eettiset ja ekologiset näkökulmat ja ohjeissa annetaan vinkkejä myös ruoan vegaaniversion valmistamiseen.

Laiska kokki saattaa lannistua erikoisista raaka-aineista, joita ei lähi-Alepasta löydy. Toisaalta ruoat eivät taatusti maistu liemikuutiomaustetuilta mössöiltä.

Kirjallisuusosuuksissa esitellään ja tulkitaan erityisesti kirjojen ruokateemoja ja -aihelmia. Lisälukemisen jäljille opastavat kunkin kirjailijan kohdalle listatut biblio-grafiset tiedot.

Sormet sahramissa on sympaattinen kirja, ja esimerkiksi valokuvissa on rehellisen kotikutoinen tunnelma. Virtaviivaisten ruokakirjojen jälkeen teoksen rosoisuus tuntuu virkistävältä, mutta lukuisia kirjoitusvirheitä olisi kyllä voinut siivota pois.

Seija Vilén & Anna Kortesalmi: Sormet sahramissa – ruokaa ja kirjoja Intiasta. Avain 2011. 139 s. Neljä tähteä.

Marjo Jääskö

  • 8.11.2011