Lukuaika: < 1 minuutti

PÄÄKIRJOITUS työn sankareita

Kello on 7.15 Ho Chi Minhin kaupungissa. Rivissä seisovat naiset ovat aloittaneet aamuvoimistelunsa. Jumppa on pakollinen, mutta palkka ei vielä juokse.

Kello on 7.15 Ho Chi Minhin kaupungissa Vietnamissa. Rivissä seisovat nuoret naiset vihreävalkoisissa paidoissa ja mustissa housuissa ovat aloittaneet aamuvoimistelunsa. Olkapäiden nostelua, käsien ravistelua, lanteiden pyörittelyä. Jumppa on pakollinen, mutta palkka ei vielä juokse. Jumpan jälkeen työnjohtajat kertaavat edellispäivänä tehdyt virheet ja varoittavat tekemästä niitä uudelleen.

Näin alkaa työpäivä kenkätehtaalla. Yrjö Tuunasen valokuvaamilla tytöillä on korvissa korut, kellot kimaltavat ranteissa, paidan rinnuksissa samanlaiset muovitetut henkilökortit kuin isompien firmojen työntekijöillä Suomessakin. Täällä Vietnamissa tehdään kenkiä suomalaisille, parinkymmenen sentin tuntipalkalla. Tolueeniämpärit höyryävät. Työpäivät venyvät 15-tuntisiksi. Töissä ollaan meidän joulunakin. Kesko tuo näitä kenkiä K-kenkäkauppoihin, Citymarketteihin ja Anttilaan.

”Keskon perusarvoihin kuuluva yhteiskunnallinen vastuullisuus velvoittaa keskolaisia varmistamaan ostamiensa tuotteiden valmistuksen eettisen perustan parhaalla mahdollisella tavalla. Työajat, palkkaus sekä työterveys ja -turvallisuus ovat keskeisiä kysymyksiä arvioitaessa yritysten etiikkaa ja sosiaalisia oloja…” www.kesko.fi

Yrjö Tuunanen ja toimittaja Elina Grundström kävivät parina vuonna Duc Thanhin kenkätehtaalla. He vierailivat kenkätehtaan työntekijän kanssa kotona tämän perheen luona maaseudulla. He tapasivat Taiwanissa asuvan tehtaanomistajan. He viettivät paljon aikaa myös Keskon suomalaisen sisäänostajan kanssa Hongkongissa. Nämä kaikki saivat kertoa tarinansa. Tarinansa, joka hämmästyttävän konkreettisella tavalla liittyy meihin suomalaisiin kaduntallaajiin. Näistä tarinoista syntyi valokuvanäyttely ja kirja. Kuvia maailmasta, sellaisena kuin se on ja toimii. Olennaisia tarinoita oikeista ihmisistä, työn sankareista siellä jossain huitsin nevadassa. Yrjö Tuunasen kuvareportaasi vietnamilaiselta kenkätehtaalta löytyy tämän Voiman sivuilta 23–26.

Hyvää joulua ja onnellista vuotta kaikille!

Peik Johansson

Kommentoi Facebookissa
  • 9.9.2009