P niin kuin perhe, osa 2

Lukuaika: < 1 minuutti

P niin kuin perhe, osa 2

Maahanmuuttopoliittinen sanasto: Työn ohella yleisin Suomeen suuntautuvan maahanmuuton muoto.

Työn ohella yleisin Suomeen suuntautuvan maahanmuuton muoto.

Samalla kun poliitikot vaahtoavat maahanmuuttajien kotoutumisen onnistumisen tärkeydestä, maahanmuuttajan haluun saada läheisensä Suomeen suhtaudutaan lähes rikollisena toimintana. Perheenyhdistämisen edellytyksenä olevat toimeentulovaatimukset ovat täysin kohtuuttomat. Afrikassa perheenjäsenet joutuvat matkustamaan jopa tuhansia kilometrejä DNA-testeihin lähimpään Suomen suurlähetystöön.

Perhe tarkoittaa ulkomaalaislaissa vain puolisoa ja alaikäisiä lapsia riippumatta hakijan oman kulttuurin perhekäsityksestä tai perheen olosuhteista. Maahanmuuttoviraston mainostamista ”joustavuudesta ja inhimillisyydestä” ei ole juuri tietoa kun aikuisesta lapsestaan riippuvaiselle, sairastuneelle vanhemmalle haetaan oleskelulupaa tai kun vanhemman vuosia kestäneen oleskelulupaprosessin aikana täysi-ikäistyneitä lapsia yritetään saada Suomeen.

Ulkomaalaisten kohdalla sellaiset kansalaisille itsestään selvät asiat kuten avioliitto, oma ikä tai sukulaisuussuhteet ovat pitkällisten byrokraattisten tutkimusten kohteena. Tämän ovat oppineet myös ne lukuisat ulkomaalaisen kanssa naimisiin menneet suomalaiset, jotka ovat odottaneet yhteisen avioelämänsä alkamista vuosia.

vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009