P niin kuin pako, osa 1

Lukuaika: < 1 minuutti

P niin kuin pako, osa 1

Maahanmuuttopoliittinen sanasto: Jatkuvasti yleistyvä vastarinnan muoto globaalissa maailmassa

Sodat, nälänhädät ja luonnonkatastrofit saavat ihmiset pakenemaan. Yhtä lailla patriarkaaliset perherakenteet, köyhyys ja työttömyys kuin mahdollisuuksien puute pakottavat ihmisiä liikkeelle. Paon motiivit ovat moninaisia ja yhteen kietoutuneita: sota tarkoittaa köyhyyttä, vaino työpaikan menetystä.

Kansainvälinen oikeus tunnustaa vain yhden legitiimin paon muodon: pakolaisuuden. Viranomaisten vakuutteluista huolimatta pakolaisuus ei viittaa oikeuteen paeta vainoa, vaan pakkoon alistua pitkään turvapaikkaprosessiin. Maahanmuuton hallinta pyrkii asettamaan pakenemiselle aina jonkin tietyn syyn, joka on riittävä tai riittämätön peruste maahanpääsylle, ja siten kääntämän pakenevan elämän kontrolloitavaksi elämäksi.

Pako ei ole passiivista alistumista välttämättömään: pako edellyttää aina päätöksen ja uskallusta lähteä liikkeelle. Se merkitsee annettuihin olosuhteisiin sopeutumisen sijaan katkosta ja rajojen ylittämistä. Kontrollit sen sijaan luovat syntyperään pohjautuvia hierarkioita pakenijoiden välille: homoseksuaalinen nuori lestadiolaisesta pikkukaupungista Pohjanmaalta voi paeta Berliiniin ilman tuntikausien kuulusteluja, säilöönottoa ja käännyttämisen uhkaa.

Vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009