Oy Hoiva Ab

Lukuaika: 2 minuuttia

Oy Hoiva Ab

Kunnat aikovat jatkaa vanhusten asumispalveluiden ulkoistamista.

Vanhuksista huolehtiminen on yhä enemmän markkinavoimien vastuulla. Itseään elämänlaadun edelläkävijäksi ja turvalliseksi yhteistyökumppaniksi kutsuva Medivire Hoiva Oy kutsui toimittajajoukon koolle kertoakseen tuon uutisen.

Muun muassa vanhusten asumispalveluja tarjoava Medivire Hoiva Oy oli lähettänyt kuntapäättäjille hoivabarometriksi nimeämänsä kyselyn. Siihen vastasi 193 päättäjää, vaikka kysely oli lähetetty noin 1 600 ihmiselle. He arvioivat vastauksissaan vanhusten asumispalveluiden ulkoistamisen jatkuvan, eli yhteiskunnan siirtävän yritysmaailmalle vastuuta ikääntyvistä ihmisistä.

Ja sehän on hyvä uutinen yrityksille, jotka hoitavat hyvinvointivaltiolle kuuluneita tehtäviä!

Toimittajat oli kutsuttu koolle helsinkiläiseen G. W. Sundmans -hienostoravintolaan. Valkokankaalle heijastettiin kuva, jossa raidalliseen neuleeseen pukeutunut noin 60-vuotias nainen hymyilee ja halaa itseään huomattavasti vanhempaa naista. Naisten vieressä oli otsikkona ”Vanhusten asumispalveluiden nykytila ja tulevaisuus”.

Ravintolasalin ikkunoista avautui näkymä marraskuiselle Kauppatorille, jossa tuuli niin kovaa, että siellä kävellessään kaulaliinastaan joutui pitämään kiinni.

Salissa istuneet toimittajat yrittivät repiä hampaillaan isoilta kiviltä näyttäneitä sämpylöitä. Medivire Hoiva Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Hautakangas nousi omasta pöydästään, käveli valkokankaan viereen ja avasi suunsa.

Hautakankaan mukaan kyselyyn vastanneista kunnista yli 60 prosenttia on jo ulkoistanut vanhusten asumispalveluita yrityksille. Ulkoistaminen on nyt yleisempää kuin kaksi vuotta sitten, jolloin yritys teetti edellisen hoivabarometrinsa.

Hoivabarometrin mukaan kuntapäättäjät aikovat seuraavaksi luovuttaa yritysmaailmalle esimerkiksi vanhusten kotihoitopalvelut ja ateriapalvelut. Tai siis alalla toimivan yrityksen itsensä mukaan ne ovat ”nyt ja tulevaisuudessa tärkeimpiä ulkoistamisen kohteita”.

Kunnallinen demokratia voi kuitenkin hidastaa päättäjien intoa ulkoistaa palveluita. Sen Hautakangaskin myönsi tiedostavansa.

”Yksityiset hoiva-alan yrittäjät ottavat riskin menemällä johonkin kuntaan, koska poliittinen ilmapiiri saattaa muuttua. Vaalithan tulevat aina neljän vuoden välein. Jos kunta muuttaa päätöksensä palveluiden ostamisesta, niin vuokraamamme kiinteistö jää silti meille”, hän sanoi.

Hautakankaan jälkeen puheenvuoro siirtyi Superin (Suomen lähi- ja perushoitajaliitto) pääsihteerille Markku Silvennoiselle. Hänen mukaansa vuonna 2040 suomalaisista arviolta noin kymmenen prosenttia on yli 80-vuotiaita.

”Se näkyy ihan varmasti jokaisessa kunnassa”, hän totesi.

Sitten Silvennoinen intoutui kiittelemään Hautakankaan edustamaa yritystä.

”Meillä on Medivire Oy:n kanssa hyvää yhteistyötä. Me olemme valmiita kehittämään sitä. Ihmiset ovat tyytyväisiä, vanhukset saavat hoitoa ja kaikki toimii sillä tavalla hyvin, että se on myös kustannustehokasta.”

”Tämä on niin iso asia, että on tärkeää, että teemme yhteistyötä myös yritysmaailman kanssa”, hän tiivisti.

Medivire Hoiva Oy:n mukaan päättäjät uskovat omaishoitoon – eli suomeksi sanottuna lähimmäisenrakkauteen – niin sokeasti, että luulevat vanhusten asumispalvelujen järjestyvän sen avulla.

Hoivabarometrin mukaan omaishoitajia on kuitenkin aivan liian pieni määrä, sillä vanhusten osuus väestöstä kasvaa koko ajan.

”Jos nyt ajattelisi, että jokainen meistä ryhtyisi omaishoitajaksi, niin onkohan se ihan realistinen kuva”, Hautakangas kysyi ja loi silmäyksen toimittajajoukkoon.

Juuri siinä Medivire Hoiva Oy ja muut sen kaltaiset yritykset näkevät mahdollisuuden taloudelliseen menestykseen.

mainos

Jos jo nyt monet pitävät vastenmielisenä ajatuksena pelkästään joulunpyhien viettämistä omien vanhempiensa – saati sitten isovanhempiensa – seurassa, niin on epätodennäköistä, että kukaan heistä ryhtyisi jonain päivänä sukulaisensa omaishoitajaksi.

Ja sehän on hyvä uutinen yrityksille, jotka hoitavat hyvinvointivaltiolle kuuluneita tehtäviä!

”Se on Suomen edun mukaista, että tämä meidän alamme kehittyy”, Hautakangas sanoi.

Tuomas Kokko

  • 9.9.2009