Kirjoittanut henri salonen

Otso vihaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Otso vihaa

Arvostelussa Otso Höglundin sarjakuva-albumi Jos tekisin joukkomurhan.

Sarjakuva-albumi Jos tekisin joukkomurhan on Otso Höglundin osittain omaelämänkerrallinen, osittain fiktiivinen henkilöhistorian läpipuinti. Lyhyt matka aikuisuuden ja kuolinvuoteen välillä pyöritään tutuissa aiheissa. Dokaamista, panemista, krapulaa ja väkivaltafantasioita. Sarjakuvan hahmona Höglund esittäytyykin rentona ja hauskana misantrooppina.

Kirja koostuu 20 vuoden aikana tehdyistä sarjakuvista. Kokonaisuus on onnistunut ja lyhyet stripit ja sivun pituiset yksittäiskertomukset luovat yhdessä kasvutarinan. Tätä sarjakuvaa lukemalla tuskin mistään viisastuu, mutta väliäkö tuolla. Viihdyttävä se ainakin on. Jos musta huumori ja rujo punkhenkinen piirrostyyli kiinnostavat, toimivat Otson tajunnanvirtatuherrukset varsin oivallisesti.

Höglundin vasemmalle kallistuva maailmankuva on sarjakuvassa rehellisesti esillä. On ehdottomasti oikein, että taitelija tekee heti alussa selväksi mistä on kyse. Avoimesti poliittinen ja rehdin puolueellinen taide onkin Suomessa vähäistä. Hienoa, että joku on päässyt eroon kaikkien miellyttämisen tarpeesta. Pisteet kotiin.

Otso Höglund: Jos tekisin joukkomurhan (ja muita kertomuksia). Lempo Kustannus, 80 s. Kolme tähteä.

Henri Salonen