Oslon squatteja uhkaa häätö

Lukuaika: < 1 minuutti

Oslon squatteja uhkaa häätö

Maailma lyhyesti: Oslolaiset talonvaltaaja-aktiivit järjestivät noin 200 ihmisen voimin rauhallisen, rumpujen tahdittaman mielenosoituksen 27. lokakuuta vallattujen talojensa puolesta.

Oslolaiset talonvaltaaja-aktiivit järjestivät noin 200 ihmisen voimin rauhallisen, rumpujen tahdittaman mielenosoituksen 27. lokakuuta vallattujen talojensa puolesta. Sen jälkeen kun Norjan hallitus oikeistolaistui, Oslon noin kahdeksan squattia tai vallattua aluetta ovat joutuneet ahdinkoon. Useita valtauksia on jo häädetty ja lisää uhkia on ilmassa.

”Mielenosoitus oli ensimmäinen monista. Olemme perustaneet tänä vuonna valtausten välisen verkoston. Aiomme nostaa asiaa esiin niin kauan, että meitä kuunnellaan. Lisää aktioita on suunniteltu. Päivää ennen mielenosoitusta valtasimme kaksi uutta taloa, joista toisesta jouduimme viranomaisten vuoksi lähtemään heti”, Brakkebygrenda-nimisellä vallatulla asuntovaunualueella asuva Linda kertoo.

Ekologiseen kaupunkiasumiseen tähtäävä Brakkebygrenda on ollut olemassa jo kahdeksan vuotta Oslon vanhan kaupungin alueella. Tällä yksityisen ihmisen omistamalla maa-alueella asuu omissa vaunuissaan kymmenen ihmistä, jotka muun muassa pyörittävät kerran viikossa ilmaista kansankeittiötä vapaaehtoisvoimin.

”Brakkebygrendan omistaja on jättänyt alueen 180 vuotta vanhan rakennuksen ja maat sen ympärillä hoitamatta 20 vuodeksi. Nyt hän haluaa purkaa talon ja rakentaa uuden tilalle”, Linda harmittelee.

Miira Rauhamäki

  • 9.9.2009