Lukuaika: 2 minuuttia

Osaman kuolema

Yhteiskunnissa, jotka väittävät noudattavansa lakia, epäillyt pidätetään ja tuodaan reiluun oikeudenkäyntiin, kirjoittaa Noam Chomsky.

Käy yhä selvemmäksi, että operaatio oli suunniteltu murha, joka rikkoi useita kansainvälisen oikeuden peruskohtia. Aseettoman uhrin kiinniottamista ei ilmeisesti edes yritetty. Voisi kuvitella 80 kommandon pystyneen siihen, etenkin kun he eivät kohdanneet vastarintaa – paitsi kohteen vaimolta, jonka sanotaan heittäytyneen heitä kohti. Yhteiskunnissa, jotka väittävät noudattavansa lakia, epäillyt pidätetään ja tuodaan reiluun oikeudenkäyntiin. Painotan, ”epäillyt”.

Huhtikuussa 2002 FBI:n johtaja Robert Mueller kertoi lehdistölle, että historian kiivaimman rikostutkinnan jälkeen FBI pystyi sanomaan vain ”uskovansa”, että suunnitelma oli tehty Afganistanissa, vaikkakin toteutettu Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ja Saksassa. FBI uskoi siihen 2002, mutta ei tiennyt sitä kahdeksan kuukautta aiemmin, jolloin Washington hylkäsi Talebanin tarjoukset (kuinka vakavia ne olivat, sitä emme tiedä, sillä ne torjuttiin välittömästi) luovuttaa Osama, jos heille esitetään todisteet – joita Washingtonilla ei ollut, kuten pian saimme tietää. Näin ollen Obama valehteli, kun hän sanoi Valkoisen talon lausunnossa, että ”saimme pian tietää al-Qaidan olevan 9/11-iskujen tekijä”.

Sittemmin ei ole esitetty mitään vakavasti otettavaa. On paljon puhetta Osaman ”tunnustuksesta”, mutta se on vähän kuin minä tunnustaisin voittaneeni Bostonin maratonin. Hän rehenteli sillä mitä piti suurena aikaansaannoksena.

Mediassa on keskusteltu Washingtonin tuohtumuksesta siihen, että Pakistan ei luovuttanut Osamaa, vaikka selvästikin armeijassa ja turvallisuusjoukoissa oltiin tietoisia hänen sijainnistaan Abottabadissa. Vähemmän on puhuttu Pakistanin tuohtumuksesta siihen, että Yhdysvallat tunkeutui heidän maaperälleen toteuttamaan poliittista murhaa. Amerikkalaisvastainen kiihko on Pakistanissa jo valmiiksi hyvin voimakasta, ja tällaiset tapahtumat todennäköisesti pahentavat sitä. Päätös kipata ruumis mereen on suututtanut muslimimaailmaa.

Voimme kysyä itseltämme miten olisimme reagoineet, jos irakilaiset kommandot olisivat tunkeutuneet George W. Bushin taloon, tappaneet hänet ja heittäneet ruumiin Atlanttiin. On ilmeistä, että hänen rikoksensa ovat huomattavasti pahempia kuin Osamalla, eikä hän ole ”epäilty”, vaan selvästikin ”käskijä”, joka antoi määräyksen panna toimeen ”äärimmäinen kansainvälinen rikos, joka eroaa muista sotarikoksista vain sillä, että se pitää sisällään koko pahuuden” (lainaus Nürnbergin tuomioistuimelta), josta hyvästä natsirikolliset hirtettiin: satoja tuhansia kuolleita, miljoonia pakolaisia, lähes koko maan tuhoaminen, katkera lahkolainen konflikti, joka on nyt levinnyt muualle.

”Bushin doktriinin” mukaan terroristeja suojelevat yhteiskunnat ovat yhtä syyllisiä kuin terroristit itse, ja niitä tulisi kohdella samalla tavalla. Kukaan ei pistänyt merkille, että näin Bush kehotti miehittämään ja tuhoamaan Yhdysvallat sekä murhaamaan maan rikollisen presidentin.

Ja murhaoperaation nimi, Operaatio Geronimo. Imperialistinen mielenlaatu on läntisessä yhteiskunnassa niin syvällä, että kukaan ei tunnu käsittävän, että he itse asiassa ylistävät Osamaa kun he liittävät hänet sankariin, joka taisteli urheasti kansanmurhaa tekeviä miehittäjiä vastaan. Murha-aseetkin nimetään rikostemme uhrien mukaan: Apache, Tomahawk… Sama kuin Luftwaffe olisi antanut hävittäjäkoneidensa nimeksi ”juutalainen” ja ”mustalainen”.

On paljon enemmänkin sanottavaa, mutta jopa kaikista ilmeisimpien ja perustavimpien tosiasioiden tulisi tarjota meille jonkin verran ajateltavaa.

Julkaistu Takku-sivustolla 19.5.

Noam Chomsky

Kommentoi Facebookissa
  • 30.5.2011