Opas vallattomuuteen

Lukuaika: < 1 minuutti

Opas vallattomuuteen

Olemme tottuneet siihen, että tiloja hyödynnetään kaupallisesti.

Olemme tottuneet siihen, että tiloja hyödynnetään kaupallisesti. Spontaani tai suunnitelmallinen epäkaupallinen käyttö vaikuttaa yleiseen normiin nähden epäsopivalta tai suorastaan laittomalta.

Sadankomitea julkaisi vastikään pasifistisen toimintaoppaan Hässäkän, jossa käydään läpi väkivallattoman toiminnan periaatteita ja annetaan vinkkejä siihen, kuinka suoraa toimintaa voi kaupungissa harrastaa.

”Toimintaoppaan tarkoituksena on innostaa ihmisiä vaikuttamaan omilla teoilla – tavoilla, jotka ovat itselle luontevia”, oppaan toimittanut Elina Turunen kertoo.

Hässäkästä löytyy jos jonkinmoista ideaa, joilla piristää mielenosoituksia ja katukuvaa, ja vaikka osa niistä onkin laillisuuden rajoja hipovia, Turunen painottaa, ettei ketään kehoteta laittomuuksiin.

Kuka tahansa saa kääntää tai käyttää oppaan tekstejä. Sadankomitea otti Hässäkälle Creative Commons -lisenssin, jonka mukaan tekstiä ja osia siitä voi käyttää epäkaupallisiin tarkoituksiin tekijän oikeuksia loukkaamatta.

Vaikutteita oppaaseen on haettu ympäri läntistä maailmaa, ja monet esimerkit on otettu kansainvälisistä tapahtumista.

Kirja käsittelee myös luovaa vastarintaa, performansseja, katuteatteria ja -taidetta. Esimerkiksi Kansainvälisen pellepataljoonan toimintaperiaatteet ja tempaukset saavat oppaassa huolellisen käsittelyn.

Luovaa vastarintaa on kulutuksen jumalan ylipappi huutamassa esirukousta Stockmannin pääovien edessä kulutususkovaisten palvoessa tavaraa tai kadulla kohtaamasi Maailman kauppajärjestön edustaja myymässä päästöoikeuksia face-to-face, sillä ”kaikilla meillä on oikeus pidempään kasvukauteen ja ikuiseen kesään pohjoisesta asuinpaikasta huolimatta!”

Lopuksi ilmainen kevätvinkki aloittelijalle kaupunkitilan haltuunottoon: Kävele kaupungilla erittäin hitaasti ja etene suoraan sielläkin, missä liikkumista on ohjattu pienillä esteillä. Ylitä esteet suurieleisesti tai tanssien, ja pääset nauttimaan vallattomasta päiväkävelystä.

Elina Turunen (toim.): Hässäkkä – Pasifistinen toimintaopas. Sadankomitea 2007. 90 s.

Maria Hukkamäki

  • 9.9.2009