Hyvää elämää etsimässä.
Usa:laisen ex-juristin ja kirjailija Gretchen Rubinin teos Onnellisuusprojekti on raportti vuoden kokeilusta, jossa kirjoittaja etsi lisää onnellisuutta testaamalla eri lähteistä poimimiaan ohjeita.
Länsimaiset tutkimustulokset solmiutuvat yhteen idän viisauden, populaarikulttuurin niksien ja niin ”tavallisten ihmisten” vinkkien kanssa. Keitoksen juju piilee ennen kaikkea siinä, miten kirjoittaja on onnistunut muovaamaan oppien ytimet omannäköisikseen, maanläheisiksi ohjeiksi.
Rubin laati itselleen väljästi teemoitetut kuukausiohjelmat, joihin jokaiseen liittyi muutamia tavoiteltua elämänmuutosta konkretisoivia päätöksiä.
Tammikuussa esimerkiksi keskityttiin keräämään puhtia ja energiaa, helmikuussa parannettiin parisuhdetta. Huhtikuu oli omistettu vanhemmuudelle ja lokakuu tietoisuustaidoille. Edistymistään Rubin seurasi laatimallaan taulukolla, johon armotta merkittiin, oliko päätöksissä pysytty vai ei.
Niksejä löytyy laidasta laitaan. Yksi suosikeistani on muistakin kirjoista tuttu yhden minuutin sääntö, jonka mukaan tehtävää ei saa lykätä, jos sen hoitaminen vie vain minuutin.
Ostoksien tekoa inhoavana otin opikseni myös siitä, että välttämättömyyksien – kuten hammastahnan – ostaminen hyvissä ajoin ennen ”viime hetkeä” säästää stressiltä. Heinäkuun ”osta onnea” -otsikon alta löytyy siis vinkkejä myös kulutuskriittiselle.
Kirjassa annetaan myös napakkaa asennekasvatusta. Halpa ja yksinkertainen tapa kohentaa oloa on hymyily ja hassuttelu. Ihmeellistä kyllä, iloinen ilme voi tehdä olonkin iloiseksi. Tunne voi siis seurata tekoa, eikä aina päinvastoin.
Kirjoittaja kiinnittää järkevästi huomiota kaiken perustana vaikuttavaan fyysiseen hyvinvointiin. Riittävään uneen ja liikuntaan, sekä terveelliseen syömiseen ja lämpimään pukeutumiseen kannattaa satsata sekä aikaa että rahaa.
Silloin kun ei ole väsynyt, paleleva tai nälkäinen, on helpompaa olla ystävällinen. Kun teet muut onnellisiksi käyttäytymällä kauniisti, olet itse onnellisempi.
Vetävästi kirjoitettu kirja on fiksua viihdettä, joka haastaa lukijan pohtimaan mikä omassa elämässä on hyvin tai huonosti.
Onnellisuus kun syntyy sekä hyviltä tuntuvien asioiden etsimisestä ja vaalimisesta että kurjien asioiden puuttumisesta. On tärkeää lopettaa läheisilleen tiuskiminen, mutta tärkeää on myös nauru, ilo ja leikki.
Gretchen Rubin: Onnellisuusprojekti. Suomentanut Sini Linteri. Nemo 2013. 336 s. Viisi tähteä.
Marjo Jääskä