Lukuaika: < 1 minuutti

Onnellinen koira

Päivä paistaa kyynikoillekin.

Antiikin Kreikan kuuluisin askeettisten filosofien koulukunta olivat kyynikot. Sana ’kyynikko’ tulee kreikan kielen koiraa tarkoittavasta sanasta, mikä kuvaa osuvasti heidän elämäntapaansa. Yksi tunnetuimmista kyynikoista oli vuonna 412 eaa. syntynyt Diogenes Sinopelainen, joka ekstravagantilla elämäntyylillään julisti avoimesti luopumistaan sivilisaation mukavuuksista ja normeista.

Diogeneen opettaja oli askeettifilosofi Antithenes, joka tunnettiin Sokrateen innokkaimpana seuraajana. Antithenes meni omaisuuden halveksimisessa opettajaansakin pidemmälle ja teki köyhyydestä itsenäisen, eettisen periaatteen.

Toinen Diogeneen filosofisista opettajista oli ateenalainen hiiri.  Tarinan mukaan hän nimittäin oli eräänä päivänä vetelehtinyt elämästään nauttien, kun näki hiiren kipittävän huolettomasti edessään. Samassa Diogenes tajusi, että hiiri ei pelännyt pimeää eikä se kaivannut turvallista paikkaa levätäkseen, pehmeää vuodetta alleen eikä mitään muitakaan mukavuuksia, joiden perässä juoksemiseen ihmiset käyttivät niin suuren osan päivittäisestä energiastaan.

Diogenes teki hiiren antamasta konkreettisesta esimerkistä henkilökohtaisen filosofiansa kivijalan. Hän alkoi kulkea sauvan kanssa, kantaa maallista omaisuutta mukanaan pussissa ja käyttää paksua viittaa, johon saattoi nukkuessa kääriytyä. Sauvasta, pussista ja viitasta tulikin kyynikoiden tunnusmerkit.

Diogenes vei elämäntavallaan sokraattisen vastahankaisen asketismin radikaaliin ääripäähänsä. Ironisen, usein tietämätöntä esittävän puheenparren sijaan hän lausui mielipiteensä asioista suoraan ja ilman pyrkimystä miellyttää kuulijaa. Aistihimojen säätelemisen sijaan hän kuoletti ne kokonaan. Hän ei piitannut yleisestä mielipiteestä, minkä hän osoitti masturboimalla julkisesti. Platonin kerrotaankin nimittäneen Diogenestä ”hulluksi tulleeksi Sokrateeksi”.

Diogeneen suurin intohimo oli näyttää, kuinka hänen riippumattomuutensa ja eristäytymisensä muusta yhteiskunnasta teki hänestä mahtavintakin hallitsijaa suuremman. Hän asui tynnyrissä Ateenan torin laidalla, ja hänen suuruutensa päivä koitti, kun itse Aleksanteri Suuri kerran vieraili hänen luonaan. Aleksanterin kerrotaan luvanneen täyttää minkä tahansa filosofin toiveista.

”Hyvä on”, Diogenes vastasi hänelle tyylilleen uskollisena. ”Voisitko siinä tapauksessa siirtyä pois auringon edestä, jotta näen, kuinka päivä paistaa.”

Tero Tähtinen

  • 9.9.2009