Onnea niin & näin!

Lukuaika: < 1 minuutti

Onnea niin & näin!

Filosofinen aikakauslehti niin & näin täyttää kokonaiset 20 vuotta. Se on kunnioitettava suoritus ajassa, jossa yliopistollisen tutkimuksen itseisarvo on puristumassa kasaan välinearvon alla.

Niin & näin tarttuu 20-vuotisjuhlanumerossaan kysymykseen ”Miksi filosofiaa?” Kysymys on olennaisella tavalla itsestään selvä: viisautta tarvitaan sekä sen itsensä että siitä saavutettavan hyödyn vuoksi.

Itsereflektio on tervettä ja kriisi usein itsereflektion alulle panija. On kuitenkin syytä kysyä, onko juhlanumeron sivuilta välittyvää kriisiä olemassa ja ovatko itsereflektion suunta ja syyt oikeat.

Kriisissä on pikemminkin yhteiskunta, joka kääntyy pois perustavista kysymyksistä: mitä on totuus (epistemologia) ja mitä on hyvä elämä (moraalifilosofia). Näin toimii traumatisoitunut ja pelokas henki, ja kuten katas-trofi- ja onnettomuustilanteissa, traumapotilaan paniikkiin ei pidä lähteä mukaan.

Filosofialla ei voi olla ennalta annettua vastuuta löytää näihin kysymyksiin kiistaton ja miellyttävä vastaus. Se voi vain toimia kuin suomalaisurheilija: yrittää parhaansa ja katsoa, kuinka pitkälle se riittää. Se, missä filosofian kannattaa oman mielekkyytensä vuoksi kehittyä, on keskustelu muiden kanssa ja ennen kaikkea sen ideoiden keskusteltavuus.

Eli ei huolta, kaikki on hyvin. Toivon niin & näin -lehdelle menestyksekkäitä seuraavia 20 vuotta.

Tapani Möttönen

  • 2.4.2014