Lukuaika: < 1 minuutti

One Day

Lähetin materiaalit painoon ja jäin odottamaan kiinnityspäivää. Kun mitään ei ollut kuukauteen tapahtunut, lähetin toimitusjohtajalle viestin. Vastauksessaan toimitusjohtaja pahoitteli tapahtunutta ja kertoi, että kaupungin mainospaikoista vastaavat virkamiehet ”eivät uskalla ottaa puoltavaa kantaa, koska pelkäävät keskustelua, joka näistä kuvista herää varmasti”. Jani Leinosen sensuroitu teos Voimassa.

Tein One Day -maalauksen alun perin Helsingin taidemuseon tilaamana Kampin metrotunneliin, jossa kyltit olisivat muodostaneet yhden kymmenen metriä pitkän lauseen. Maalauksen teksti on varastettu Occupy Wall Streetin mielenosoituskyltistä. Yksittäiset sanat muistuttavat tuttuja kansainvälisiä tuotemerkkejä.

Metrotunneliin piti tulla myös toinen teos, jossa on Hellaakosken runo ”tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki”, jonka sanat muistuttavat tuttuja suomalaisia tuotemerkkejä. Syystä tai toisesta museo perui projektin vain muutama viikko ennen avajaisia. Tuttuni henkilökunnassa kertoi, että heille oli sanottu, että minä peruin projektin.

Viikon päästä sain järjestettyä tapaamisen ulkomainosyhtiön toimitusjohtajan kanssa, joka innostui teosten esille laittamisesta julisteina rautatieaseman metrotunnelin valomainospaikoille jo seuraavalle viikolle. Lähetin materiaalit painoon ja jäin odottamaan kiinnityspäivää. Kun mitään ei ollut kuukauteen tapahtunut, lähetin toimitusjohtajalle viestin. Vastauksessaan toimitusjohtaja pahoitteli tapahtunutta ja kertoi, että kaupungin mainospaikoista vastaavat virkamiehet ”eivät uskalla ottaa puoltavaa kantaa, koska pelkäävät keskustelua, joka näistä kuvista herää varmasti”.

Kirjoitettuani tapauksesta blogitekstin minuun otettiin yhteyttä Voima-lehdestä ja toisesta ulkomainosyhtiöstä, jonka kanssa yritämme nyt saada teokset esille vähän suurempana ja vähän paremmalle paikalle.

Jani Leinonen

  • 2.2.2012