On vain yksi Kuningas

Arto Koskinen: Kuningas Litmanen. Elokuvateattereissa nyt.

Vuosi 1995 oli merkittävä suomalaiselle urheilulle. Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon mm-kultansa, ja ensimmäinen suomalainen jalkapalloilija oli mukana voittamassa Mestareiden liigaa. Hän oli Jari Litmanen. Hänen suorituksensa oli merkittävämpi kuin lätkäkulta.

Litmasen uran alkamisesta on kulunut yli 20 vuotta, ja nyt ohjaaja Arto Koskinen on tiivistänyt Litin upean uran Kuningas Litmanen -nimiseksi dokumentiksi. Se on kunnianosoitus Suomen tunnetuimmalle, mutta silti myyttiselle jalkapalloilijalle.

Dokumentti ei tuo esiin mitään uutta. Sen parasta antia ovat hetket, joista huomaa, mitä Litmanen on merkinnyt kannattajilleen. Kun Litmasen jäähyväisottelussa Amsterdamissa Ajax-fanit laulavat Litmasen nimeä yhteen ääneen ja soihdut sekä valtavat fanilakanat ympäröivät katsomoa, katsoja saa pienen aavistuksen siitä, mitä hän monelle merkitsee. Sitä ei pysty sanoin selittämään, eikä tarvitsekaan. Litin teot puhukoon puolestaan.

Suomessa on ollut monta presidenttiä, mutta vain yksi Kuningas.

Arto Koskinen: Kuningas Litmanen. Elokuvateattereissa nyt. Kolme tähteä.

Tuomas Korkiakangas

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 2.10.2012

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.