Omena päivässä pitää lääkefirmat loitolla

Lukuaika: < 1 minuutti

Omena päivässä pitää lääkefirmat loitolla

Vihannesten ja hedelmien myönteinen vaikutus ihmisten terveydentilaan on yksi niistä harvoista asioista, joista tutkijat ovat liikuttavan yksimielisiä.

VIHANNESTEN JA HEDELMIEN myönteinen vaikutus ihmisten terveydentilaan on yksi niistä harvoista asioista, joista tutkijat ovat liikuttavan yksimielisiä.

Uusien tutkimuksien mukaan ainakin omenoilla on monimutkainen haitallista ldl-kolesterolia (low-density lipoprotein) alentava vaikutus. Cornellin yliopistossa Kaliforniassa työskentelevän YiFan Chun tutkimusten mukaan 400 gramman annos omenaa päivässä alentaa haitallisen kolesterolin määrää yhtä paljon kuin kolesterolitasoa kaikkein tehokkaimmin laskevien, mutta paljon omenoita kalliimpien lääkkeiden, statiinien, käyttö.

Toinen merkittävä vaikutus saattaa liittyä salisylaateiksi kutsuttuihin yhdisteisiin. Esimerkiksi aspiriinin vaikuttava ainesosa asetyylisalisyylihappo kuuluu tähän ryhmään. Nykynäkemyksen mukaan pienillä päivittäisillä annoksilla aspiriinia voitaisiin ehkäistä suuri osa sydänkohtauksista ja veritulpista.

Lisäksi näyttää siltä, että aspiriini voisi vähentää merkittävästi ainakin vatsa-, rinta-, munasarja- ja haimasyövän riskiä. Samankaltaisia salisylaatteja on myös erilaisissa hedelmissä ja kasviksissa, ja ne voivatkin olla yksi kasvisravinnon terveellisyyttä selittävä tekijä.

Salisylaatteja on erityisen paljon luomuviljellyissä kasviksissa ja hedelmissä. Esimerkiksi luomuvihannekset sisältävät tutkimusten mukaan keskimäärin kuusi kertaa enemmän salisylaatteja kuin tehoviljellyt vihannekset. Uudet tutkimustulokset siis tukevat myös käsitystä luomuruuan terveellisyydestä.

Risto Isomäki

  • 9.9.2009