Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Oman elämänsä sankari

Lukuaika: < 1 minuutti

Oman elämänsä sankari

Susanne Bier: Love is All You Need. Ensi-ilta 7.12.

Susanne Bier on Tanskan viime vuosien parhaita elokuvaohjaajia ja armoitettu pelkistetyn melodraaman hallitsija. Uudessa elokuvassaan hän astuu yllättävänkin monta askelta romanttisen perhedraaman puolelle.

Love Is All You Need kertoo syöpähoidot läpikäyneestä keski-ikäisestä kampaajasta, jonka tytär on menossa Italiassa naimisiin. Ennen matkaa hänen miehensä jää kiinni uskottomuudesta, auto menee ruttuun, ja elämä potkii muutenkin nilkoille. Hääjuhlista kasvaa monitahoinen inhimillisten heikkouksien keitos, samalla kun välillä farssiksikin yltyvän komedian alla lymyävät tragedian sävyt ja tietoisen elämänvalinnan jyrkkä vaatimus.

Elokuvan eksistentiaalinen momentti ei näyttäydy moraalisena paniikkina, kuten Bierin elokuvissa Kosto (2010) tai Häiden jälkeen (2006). Nyt se pukeutuu vaatimattomuuden valepukuun.

Bierin tyylilajin vaihdos aiempaa kepeämpään suuntaan ei onnistu aivan jäännöksettä. Tekijälle tyypillinen kirjallinen asetelmallisuus näyttäytyy lähinnä juonen käänteiden ennalta-arvattavuutena. Samalla elokuvan jälkimaussa on jopa annos imelyyttä.

Susanne Bier: Love is All You Need. Ensi-ilta 7.12. Kolme tähteä.

Tuomas Rantanen