Oikeudentajutonta

Arvostelussa Ferdinand von Schirachin kirja Syyllisyys.

Saksalainen lakimies ja kirjailija Ferdinand von Schirach on jälleen kirjoittanut täydellisen teoksen. Ainoa ongelma on se, että kirja on kovin lyhyt.

Todellisiin oikeustapahtumiin pohjautuvat kertomukset ravistelevat käsitystä oikeasta ja väärästä, mutta ennen kaikkea asettavat kysymyksen siitä, ovatko laki ja oikeus sama asia. Kuinka paljon varaa on inhimilliselle huojunnalle ja joustolle? Entä anteeksiannolle?

Olutfestareilla torvisoittokunta pahoinpitelee ja raiskaa nuoren tytön. Nistipariskunta tappaa seksuaalisen pervertikon ja joutuu väistämättömän eteen vuosikymmeniä tapauksen jälkeen. Tunarimainen pikkurikollinen päihittää mafian.

Dokumentaarisuus paljastaa jälleen, että mielikuvitus ei pärjää inhimilliselle kekseliäisyydelle.

Von Schirach on oivaltanut, että ihmisen saa pois tolaltaan tehokkaimmin silloin, kun hänen oikeudentajuaan loukataan. Siksi hän kirjoittaa kaikki sosiaalipornon ansat välttäen viileästi mutta ei kylmästi ja taivuttaa tunnekuohuiset tilanteet tarkkojen analyyttisten lauseiden ruotuun.

Ferdinand von Schirach:
Syyllisyys.
Suom. Raija Nylander.
Atena 2014. 163 s. Viisi tähteä.

Susanna Kuparinen

Kommentoi Facebookissa

susanna kuparinen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.