Oi peruna!

Lukuaika: 2 minuuttia

Oi peruna!

Boliviassa herkutellaan tutulla juurimukulalla.

OROZAN PERHEEN KOTONA Herttoniemessä on säpinää, kun kaksi nuorinta poikaa, Camilo ja Gonzalo, kavereineen pelaa olohuoneessa videopelejä. Miguel on vielä koulussa ja Sibi päiväkodissa. Orozat muuttivat Suomeen viisi vuotta sitten. Isä Jussi Oroza on suomalais-bolivialainen, Suomessa kasvanut. Soraya Cruz Lopez de Oroza on kotoisin Cintilaaksosta, Camargon kylästä, Etelä-Boliviasta.

Hän korostaa Bolivian vaihtelevuutta. Alueet ja ruuat eroavat toisistaan, subtrooppinen Cintilaakso poikkeaa rajusti karusta vuoristosta.

Boliviassa tunnetaan yli 200 perunalajiketta. Suomessa lajikkeita on runsaat 40. Vuoristossa syödään välillä pelkkää perunaa, ateria on keko keitettyjä pottuja. Ylängön intiaanit ovat kehittäneet pakastekuivauksen, jolla mukulat saadaan säilymään.

Toinen perusruoka on maissijauhosta valmistettu leipä. Maissi on Boliviassa perunaakin vanhempi viljelykasvi, ja maissilajikkeita on käytössä runsaasti.

Vuoristossa pakastaa välillä ja on lunta, mutta Pohjois-Bolivia on lämmin. Siellä asuu kreoleja, Afrikasta tuotujen orjien jälkeläisiä. Heitä on Boliviassa kaikkiaan 200 000, ja monet kasvattavat kassavaa.

”INTIAANIEN KESKUUDESSA kiertää tarina siitä, kuinka valloittajat äkkäsivät suuren pellon, joka kasvoi tuntematonta kasvia. Konkistadorit ottivat pellon haltuunsa ja korjasivat sadon. Kun he olivat leikanneet kasvit, tulivat intiaanit ja kaivoivat perunat esiin maasta”, Jussi Oroza kertoo.

Kehitysyhteistyö on muuttanut Boliviaa, nyt kaukaisiinkin vuoristokyliin kuljetetaan riisiä myytäväksi ja maahan on tuotu geenimuunneltuja perunalajikkeita. Gm-perunan viljelijöiden on ostettava joka vuosi uudet siemenperunat kaupasta.

”Se on pitkävaikutteista tihutyötä, uuskolonialismia, joka sotkee intiaanien omavaraisuuden”, Jussi Orozan sisar Sibone Oroza toteaa.

SORAYA CRUZ SEURAA Bolivian tapahtumia säännöllisesti internetistä. Bolivian kaasuvarojen ja vesihuollon yksityistäminen on muuttanut maan poliittisen tilanteen räjähdysherkäksi.

Orozat kertovat, että esimerkiksi Cochabamban kaupungissa jokaisen perheen oli maksettava vedestä kymmenen dollaria kuukaudessa. Summa on huikea, jos ansaitsee kuukaudessa 20 dollaria. Kansalaiset nousivat vastarintaan, ja vesimaksu poistettiin.

Joulukuussa on presidentinvaalit. Monet ovat kyllästyneet maan nykyiseen johtoon ja sosialistipuolueen MAS:n, Movimiento al Socialismo, kannatus kasvaa kohisten. Puolueen puheenjohtaja on entinen ay-johtaja Evo Morales, häntä kannattaa iso osa maan intiaaniväestöstä.

Jussi Oroza arvelee Moralesin tulevan valituksi, mutta myös oikeisto on toimelias, ja Orozat pelkäävät sen Yhdysvaltojen tuella yrittävän sabotoida vaalitulosta. Seurauksena voi olla sotilasdiktatuuri, ja silloin Orozan perheen suunnittelema sukulaisvierailukin siirtyy.

JÄLKIRUUAKSI ON sonzo-leipää. Vaatii tarkkuutta saada koko komeus suuhun ennen kuin se murenee.

Papas rellenas, täytetyt perunat

8 keskikokoista perunaa (kiinteää lajiketta, esimerkiksi Siikliä)

2–3 sipulia, ohuina viipaleina

1 purjo, ohuina viipaleina

1/2 tl chilijauhetta

1/2 tl suolaa

mainos

1 dl soijajuuston paloja

2 rkl rapsiöljyä

Keitä perunat. Kuori ja anna jäähtyä. Paista sipuli öljyssä kullanruskeaksi, lisää purjo ja paista pehmeäksi. Lisää chili ja suola, lopuksi soijajuusto. Koverra perunat ja täytä sipuli-juustosekoituksella. Peittele perunat pois koverretulla massalla ja paista molemmat puolet ruskeiksi öljyssä. Tarjoa vihreän salaatin kera.

Sonzo, kassavaleipä

1 kg kassavaa, kuorittuna ja paloiksi leikattuna

2 rkl kasvismargariinia

250 g raastettua soijajuustoa (voi sekoittaa tilkkaan soijakermaa)

1 tl suolaa

Laita puiset grillivartaat likoamaan. Keitä kassava pehmeäksi ja muhenna isossa kulhossa sähkövatkaimella. Lisää juustoseos, suola ja margariini. Muotoile massa grillivartaiden ympärille. Laita vartaat uunipellille leivinpaperin päälle ja grillaa 225 asteessa kummaltakin puolelta ruskeaksi. Leivän voi syödä vaikkapa makean hillon kanssa.

Lisää reseptejä Voiman nettisivuilla.

Artikkelin ja reseptit on ruotsin kielestä suomentanut Jaana Airaksinen.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009