Lukuaika: < 1 minuutti

Occupy demokratia

Uustermit ”demokratia 2.0” tai ”uusi demokratia” tarkoittavat kuitenkin pahimmillaan uusia etuja pienelle ja valitulle porukalle.

Helsingissä järjestettiin maaliskuussa kokeilu nimeltä Sosiaalinen hub. Kävin tutustumassa. Idea oli yksinkertainen: Hub pyöritti Senaatintorin laidalla väliaikaista, ilmaista & kaikille vapaata työskentelytilaa kahden viikon ajan. Käyttäjiksi ilmoittautui 72, Facebook-tykkääjiksi yli 200 ihmistä.

Mistä suosio kertoo? Vaikka siitä, että monet toimittajat, tutkijat, opiskelijat, kuvaajat, kirjailijat, ohjelmoijat ynnä muut informaatioajan työläiset ovat vailla vakinaista työpaikkaa, vaikka heillä töitä olisikin.

Työn sosiaalisuus ja työyhteisö eivät kuitenkaan ole sivuseikkoja. Siksi perustetaan osuuskuntia, yhtiötä, työhuoneita ja kollektiiveja. Itsenäinen Suomi on täynnä tyhjiä julkisia tiloja, jotka pitäisi ottaa tällaiseen luovaan käyttöön.

Hub-kokeilun järjesti Suomen itsenäisyysrahaston eli Sitran Uusi demokratia -projekti. Hankkeessa 30 hengen joukko laitettiin pohtimaan ”demokratian tilaa Suomessa ja ideoimaan ratkaisuja sen haasteisiin”.

Uustermit ”demokratia 2.0” tai ”uusi demokratia” tarkoittavat kuitenkin pahimmillaan uusia etuja pienelle ja valitulle porukalle.

”Sitra haluaa kehittää suomalaista demokratiaa, mutta se tukee hankerahoituksella pääosin pieniä, sähköisiä ja kivoja hankkeita. Uutta demokratiaa Sitran mielestä ei ole perinteinen kansalaisjärjestötoiminta, jossa kriittisesti arvioidaan myös omaa toimintapolitiikkaa”, professori Marja Keränen sanoi Valta Suomessa -seminaarissa.

”Sen sijaan Ruotsissa demokratiaselvityksillä on vahva asema. Jos Suomessa kansalaiset eivät näytä osallistuvan kaikkeen, niin kansalaisia aletaan tutkia ja arvioida, vaikka demokratiassa kansalaisten pitäisi olla arvioinnin tekijöitä – ei kohteita.”

”Jos kansalaisosallistuminen on pelkästään pikkukivaa puuhastelua lähiympäristössä, se ei riitä. Pahimmillaan silloin asiat epäpolitisoidaan ja lokalisoidaan”, professori Keränen muistutti.

Tarvitaan siis sekä suuria että pieniä projekteja.

Sosiaalisen hubin kokouksessa maaliskuussa ehdotin, että edustamani Voimayhdistys voisi ottaa sosiaalisen hubin hankerahoituksen hakemisen kontolleen. Huhtikuussa Sosiaalinen hub sitten äänestettiin Sitran tukemaksi hankkeeksi.

Sitä voi kutsua pikkukivaksi projektiksi. Seuraavaksi voisi toivoa suurta. Esimerkiksi sitä, että Uusi demokratia -hanke olisi Sitralle käännekohta, jonka jälkeen se ajaisi myös hyvinvointivaltiota?

Occupy demokratia!

PS. Sosiaalinen hub -toiminnasta voi ottaa minuun yhteyttä: kimmo.jylhamo(a)voima.fi.

Kimmo Jylhämö