Lukuaika: < 1 minuutti

Oaxaca tanssii & soi

Lokakuun lopussa Helsingissä nähdään väläys väriloistoa, kun Savoy-teatterissa esitetään perinteisiä oaxacalaisia kansantansseja.

Etelä-Meksikon Oaxacan osavaltio on ollut parin vuoden ajan Suomessa esillä lähinnä synkissä merkeissä. Lokakuun lopussa Helsingissä nähdään väläys alueen väriloistoa, kun Savoy-teatterissa esitetään perinteisiä oaxacalaisia kansantansseja. Oaxacan seitsemästä omaleimaisesta alueesta edustettuina ovat kuuden alueen perinteiset tanssit ja vaatteet.

Esityksen nimi on Guelaguetza. Termi merkitsee Etelä-Meksikon Oaxacassa alkuperäiskansoille tyypillistä vastavuoroisen vaihdon kulttuuria, joka konkretisoituu erityisesti juhlien kuten häiden järjestämisessä. Jokainen sukulainen ja ystävä tuo juhliin jotain, esimerkiksi neljä laatikollista olutta. Kun juhliin osallistunut vieras puolestaan järjestää juhlat, lahjan saaja palauttaa hänelle saman määrän olutta. Näin vastuu juhlien järjestämisestä on yhteinen.

Oaxacan osavaltion hallinto on kuitenkin valjastanut termin vuosittain heinäkuussa järjestettävän kulttuurifestivaalin käyttöön. Tällöin eri kylien asukkaat tulevat esittämään omia tanssejaan ulkoilma-auditorioon. Tapahtumaa on kritisoitu laajasti intiaanikulttuurien kaupallistamisesta ja hyväksikäytöstä, sillä siellä esiintyvät alkuperäiskansat eivät ole saaneet osuutta tapahtuman tuotoista. Niinpä Oaxacan vastarintaliikettä koordinoinut Appo on järjestänyt vuodesta 2006 vaihtoehtoisen ”kansan Guelaguetzan”, joka on osallistujille ilmainen.

Guelaguetza, Oaxacan ylpeys ja tunne 31.10. kello 19 Helsingin Savoy-teatterissa.

Anna-Reetta Korhonen

  • 1.10.2012