O niin kuin oleskelulupa

Lukuaika: < 1 minuutti

O niin kuin oleskelulupa

Maahanmuuttopolittiinen sanasto: Ulkomaalaiselle myönnettävä lupa maassa oleskeluun.

Kansallisvaltio on alue, jolla luvaton oleskelu on kielletty. EU:n ulkopuolelta tulevat eivät saa oleskella Suomessa vapaasti, vaan tarvitsevat siihen luvan, jonka myöntää Maahanmuuttovirasto tai ulkomaalaispoliisi. Ulkomaalaisten elämän luvanvaraisuus synnyttää samalla luvattoman oleskelun mahdollisuuden, mikä tarkoittaa elämistä karkotuksen ja pidätyksen pelossa, oikeuksien ulkopuolella.

Lupajärjestelmät on kehitetty, jotta ulkomaalaisten oleskelua voidaan valvoa ja kontrolloida. Oleskelulupia myönnetään eri syiden perusteella, ne takaavat erilaisia oikeuksia ja ne kestävät eripituisia aikoja. On humanitaarisia lupia, perheenjäsenen lupia, opiskelun ja työluvan perusteella myönnettäviä lupia; on väliaikaisia, jatkuvia ja pysyviä lupia. Oleskeluluvat sisältävät erilaisia rajoituksia perusoikeuksiin: esimerkiksi turvapaikan saaneella on oikeus perheen yhdistämiseen, mutta normaalin oleskeluluvan saaneella ei ole tähän ehdotonta oikeutta.

Lupajärjestelmä toimii kiristyksen välineenä. Lupaa pitää odottaa ja anoa, sen jatkamisesta ei voi olla koskaan varma, ja sen voi aina menettää. Työpaikallakaan ei kannata rettelöidä. Jos menetät työpaikkasi, menetät työlupasi ja sen seurauksena oleskeluoikeutesi.

Vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009