Kirjoittanut jukka vuorio

Nyt puhuu taiteilija

Lukuaika: 2 minuuttia

Nyt puhuu taiteilija

Seinäkukka: Nyt mustan maalin päälle on kirjoitettu iso sininen teksti Kallasvuo: suck harder!

TAIDE Elimäenkadun vallatulla talolla Helsingissä sisä- ja ulkoseinät on koristeltu lukuisilla maalauksilla. Marraskuun 10. päivän kieppeillä seinään ilmestyi graffiti, joka esitti Nokian toimitusjohtajaa Olli-Pekka Kallasvuota. Kasvokuvan vierellä oli teksti Kallasvuo sucks.

Maalaus oli ehtinyt olla seinässä pari viikkoa, kun Nokiasta otettiin yhteyttä talon omistajaan, vakuutusyhtiö Eteraan. Maalaus pyydettiin poistamaan.

Talonvaltaajien mukaan Kallasvuo tuijotti seinällä vielä 27. marraskuuta. Kun siivousfirman työntekijät saapuivat paikalle aamulla 28. marraskuuta, Kallasvuo oli kadonnut. Yön aikana tuntemattomaksi jäänyt taho oli peittänyt kuvan mustalla maalilla. Koska graffitia ei enää ollut puhdistajat poistuivat paikalta. Talonvaltaajat eivät tiedä kuka graffitin oli peittänyt. Nyt mustan maalin päälle on kirjoitettu iso sininen teksti Kallasvuo: suck harder!

Nokian viestintäpäällikkö Eija-Riitta Huovinen kertoo puhelimessa, että poistopyynnön takana oli nimettömäksi jäänyt korporaation jäsen: ”Kuva on ilmeisesti häirinnyt tätä työntekijäämme niin paljon, että hän oli pyytänyt sen poistamista. Nokia yhtiönä yrittää olla tällaisen suhteen paksunahkainen.”

Sopan keskellä itse teos ja sen parikymppinen tekijä ovat jääneet sivuosaan.

Terve ”Mika”. Tekemäsi seinämaalaus on saanut aika paljon huomiota lehdissä ja keskustelupalstoilla.

”No kyllä! Vaikka graffitina tai katutaiteena se oli kyllä omasta mielestäni ihan peruskauraa. Oli todella yllätys, että se on saanut niin paljon näkyvyyttä. Suomen katutaiteesta puuttuu täysin sellaiset isot, siis massiiviset seinämaalaukset joita kaipaisin paljon.”

Millä tekniikalla Kallasvuo sucks oli tehty?

”Kuva on otettu internetistä, sitten suurennettu ja tulostettu ja siitä on tehty pahvisabluuna. Seinä on maalattu ensin mustalla spraymaalilla ja sen jälkeen sabluunan läpi valkoisella spraylla. Erittäin yksinkertaista mutta työlästä. Tosin tässähän kävi nyt niin, että en ehtinyt saada teosta valmiiksi. Siihen oli tarkoitus tulla useampia eri poliitikkoja ja yritysjohtajia. Kallasvuo sucks -teksti oli todella laimea siihen verrattuna, mitä olin ajatellut. Esimerkiksi Fortumin Liliukselle olisin halunnut jotain selvästi aggressivisempaa, nihilistisempää ja henkilökohtaisempaa vittuilua. Aion kyllä toteuttaa vielä alkuperäisen suunnitelmani.”

No miltä sinusta tuntui kun Kallasvuo oli maalattu mustaksi?

”Katukulttuuri on semmosta ettei paljon kannata jäädä itkemään jos joku maalaus buffataan. Kaikella on aikansa, ja katutaiteessa se korostuu.”

Onko sinulla muita teoksia kaupungilla?

”On, mutta en mä usko että kukaan niitä tunnistaa. Mä en yleensä signeeraa maalauksia. Kapinoin tavallaan vähän sellaista feimin keräämistä vastaan.”

No minkälaisia?

”Ainakin muutama Paavo Lipponen on varmaan vielä jäljellä. Ne on myös graffitimaalauksia, joissa Lipposen pärstää on tosin vähän muokattu. Esimerkiksi sen toinen korva on käsiase.”

Ja mitäs vielä laitetaan?

”Esimerkiksi vallatuilla taloilla huomaa, että ihmiset on oikeesti tosi luovia. Ei tarvitse maalata taulua ja saada sitä taidegalleriaan tai jotain videoinstallaatiota Kiasmaan ollakseen luova tai taiteilija. Yhtä hyvin sä voit tehdä vaikka jonkun hienon tarran kaupungille tai tehdä omalla koneella sen videon ja laittaa sen YouTubeen. Ja kuka vittu edes niissä taidegallerioissa jaksaa käydä?”

Jukka Vuorio