Nick Caven jalanjäljissä

Lukuaika: < 1 minuutti

Nick Caven jalanjäljissä

Jaska Filppula: Vieraslista. Like 2012. 373 s.

Oletko koskaan miettinyt, miltä näyttäisi, jos saisit paperille ylös ajatuksesi sellaisena loppumattomana virtana, jolla ne pulppuavat päähäsi? Tuntuu, että Vieraslista-teos on rakennettu tällä tavoin. Se kuulostaa kiehtovalta, mutta kirja on aluksi raskas. Tyylin avauduttua saa luettavakseen hienon tarinan.

Nuori rock-toimittaja hakee lehtijuttuihinsa aitoutta matkustamalla maailmalla sekä viettämällä aikaa keikkabusseissa ja takahuoneissa. Asetelma vaikuttaa toteen käyneeltä unelmalta. Artistien luottamuksen ansaitseminen sekä vieraslistalle päätyminen vaatii kuitenkin äärimmäistä itsensä likoon laittamista.

Minä-kertoja kuvailee kiusallisen tarkasti hetkiä epäonnisista naisseikkailuista itsekunnioitusta syövään rock-tähtien metsästämiseen asti. Samalla päästään sisään vieraisiin kulttuureihin ja hämyisille klubeille sekä kunnianhimoisen mutta epävarman ihmisen mieleen.

Lukijaa ei päästetä helpolla, mutta Jaska Filppulan omintakeiseen tyyliin ei voi olla ihastumatta. Kirjasta huokuu rakkaus elämään ja kirjoittamiseen.

Jaska Filppula: Vieraslista. Like 2012. 373 s. Neljä tähteä.

Anna Kankaanpää

  • 10.12.2012