Kirjoittanut Tuomas Rantanen

New York, New York!

Lukuaika: < 1 minuutti

New York, New York!

Arvostelussa Patti Smithin kirja Ihan kakaroita.

Karismaattinen rock-taiteilija Patti Smith (s. 1946) osoittautuu muistelmateoksessaan tarkkanäköiseksi havainnoitsijaksi ja sydämen viisauttakin välittäväksi kaunokirjailijaksi.

Ihan kakaroita on korostetun liioittelematon kertomus nuoresta wanna-be-taiteilijasta, joka saapuu etsimään itseään poikkeuksellisessa luovuuden tilassa kukoistavista 1960-luvun New Yorkin kulttuuri- ja boheemipiireistä.

Vaikka teoksen päänäkökulma keskittyy kirjoittajan ja valokuvataiteilija Robert Mapplethorpen (1946–1989) monitahoiseen rakkaus- ja työsuhteeseen, Smithin panoraama suurten kulttuurimurrosten ajasta on yleiselläkin tasolla avartava. Smith tavoittaa elämän tragediat syvältä, mutta hänen pohjimmaista luottamustaan taiteeseen ja ihmisiin eivät näytä kaatavan kovatkaan kolhut.

Smith kertoo myös elättäneensä itseään kirjakaupan myyjänä ja etsimällä kirpputoreilta harvinaisia kirjoja, joita myi voitolla antikvariaatteihin. Smithin oman ilmaisun rikkaudesta voinee päätellä hänen myös lukeneen näitä kirjoja ahkerasti.

Patti Smith: Ihan kakaroita. Suom. Antti Nylén. WSOY 2010. 279 s. Viisi tähteä.

Tuomas Rantanen