Lukuaika: < 1 minuutti

Neljä tarinaa Kansallismuseosta

Kansallismuseossa katsojalle tarjotaan neljä eri fragmentaarista tarinaa.

Toinen maailmansota ei ole vielä ohi, näytelmäkirjailija Ivo Briedis sanoo. Hänen mukaansa olemme sotien välissä, hengähdystauolla. Briedis on yksi opasnäytelmä Leftovers From the Warin käsikirjoittaja-ohjaajista.

Näytelmä on harvinainen kierros 1900-luvun intiimihistoriaa ja museon sulkemisajan jälkeistä mystiikkaa. Nina Larissa Bassett, Ivo Briedis, Elin Petersdottir ja Janne Saarakkala toimivat ohjaajina, näytelmäkirjailijoina ja esiintyjinä. Jokainen kuljettaa yhden ryhmän läpi valitsemiensa salien ja hukkatilojen.

Kahdentoista hengen ryhmät seuraavat oppaansa henkilökohtaista tarinaa sodan jälkeensä jättämässä maailmassa. Esityksillä on leikkauspisteitä, joissa koko yleisö on hetken yhdessä.

”Halusimme tarjota katsojalle neljä fragmentaarista tarinaa, joista kullakin on oma kertojansa. Vältimme täyttämästä Kansallismuseota vain yhdellä tarinalla, sillä meille monimuotoisuus on kiinnostavampaa kuin yksi ainoa eheä näkökulma”, Briedis kertoo.

Museossakaan kaikki ei ole totta. Työryhmä asettaa näytteille omia esineitään ja opaskylttejä museoplakaattien ja näyttelyesineiden rinnalle.

Entä ne kolme muuta tarinaa? Esityksen jälkeen yleisö voi kuunnella koko teoksen ääninauhana, tai varata toisen lipun.

Leftovers From the War 8. & 9.11. kello 19, 10.11. kello 18.30 & 20.30 Helsingin Kansallismuseossa osana Baltic Circle -festivaalia.

Sanna Uuttu

  • 5.11.2012