Kirjoittanut Otto Bruun

Ne ei vaan osaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Ne ei vaan osaa

Lyhyesti: Suomalaisyritysten saavutukset maailmalla ovat Nokiaa lukuun ottamatta vaisuja.

Suomalaisyritysten saavutukset maailmalla ovat Nokiaa lukuun ottamatta vaisuja. Näin väittää Ritva Pitkäsen Palkansaajien tutkimuslaitokselle tekemä raportti Suomalaisyritykset maailmalla – tuottiko pääomapako? Yritysten menestystä voi esittelyn perusteella verrata Suomen jalkapallomaajoukkueen menestykseen: kovasti yritetään mutta turpaan tulee lähes joka kerta. Kansainvälistymistä on perusteltu markkina-aseman ja tuotannon hyvän sijainnin etsimisellä.

Pitkäsen mukaan vuosina 1994–2004 Suomessa päämajaansa pitäneet yritykset maksoivat ulkomaisista yrityksistä yritysostojen yhteydessä ylihintaa yhteensä hulppeat 16 miljardia euroa. Summaa voi huoletta verrata pankkikriisin hintalappuun. Tappioista johtuen keräämättä jääneet verotulot yltävät Suomessa yli kahteen miljardiin euroon, kun yritykset merkitsivät huonot ja vielä huonommat kaupat kuluina tilikirjoihinsa – osin verovähennyskelpoisina.

Sitä raportti ei kerro, kuinka paljon varoja on menetetty valtion omistamien yritysten arvon laskuna ja tappioina. Useimmat kansainvälistymistä yrittäneet suuret yritykset ovat olleet ainakin osin valtio-omisteisia. Stora Enso ja Sonera railaikkaimpina tuhlaajina tekivät vuosituhannen vaihteessa sijoituksillaan miljarditappioita.

Otto Bruun