Naurettava perhehelvetti

Lukuaika: < 1 minuutti

Naurettava perhehelvetti

Kari Hotakaisen romaanissa Juoksuhaudantie päähenkilö Matti Virtanen on kriisissä. Hän on riidan päätteeksi lyönyt vaimoaan Helenaa, joka nyt on lähtenyt parin tyttären kanssa. Avioero on tulossa vääjäämättä. Matti keksii tilanteesta epärealistisen ulospääsyn: rintamamiestalon hankkimisen. Jos hän vain saa Juoksuhaudantieltä keltaisen omakotitalon, hän voi voittaa tämän sodan. Hän on kotirintamamies.

Aikuinen mies on lyönyt vaimoaan, ja nyt koko hänen elämänsä on ihan pilalla. Voi jessus, tämä juttuhan on kuultu eri versioina jo pari kertaa. Mitä uutta Quo Vadis ja RedNoseClub voisivat tuoda kuvaan vähän ressukasta vaimonhakkaajasta?

Klovnin.

Vuonna 2005 perustettu RedNoseClub on Suomen ensimmäinen ammattilaisten teatteriklovneriaryhmä. RedNoseClubin ja Quo Vadiksen yhteistuotanto Juoksuhaudantie on improvisoitu esitys. Kaksi klovnia, Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) esittävät tarinan kaikki hahmot.

Mike ja Zin seisovat näyttämöllä mustavalkoisissa meikeissään pöllämystyneen näköisinä. Välillä riidellään siitä, mitä romaanissa sanottiinkaan. Esityksen epäloogisuuksia korjaillaan neuvotellen. Mike ja Zin yrittävät parhaansa, mutta rikkovat illuusion ja pari muutakin teatterin sääntöä siinä sivussa. Se on hurmaavaa.

Esitys ei tartu suurieleisyyteen. Klovnit ovat esittämisessään viattoman suoraviivaisia ja toiminnallisia. Matti Virtasta, tai ketään muutakaan, ei psykologisoida. Klovnien läpi Juoksuhaudantien hahmot näyttäytyvät aitoina ihmisinä, eivät karikatyyreinä. Klovni vapauttaa hahmot painolasteistaan. Tapahtuu mitä tapahtuu, turhia selittelemättä.

Juoksuhaudantien Helsingin teatteri Avoimissa Ovissa 4., 5., 14. & 15.3. ja toukokuussa, Tampereen työväen teatterissa 8.3. & 5. & 11.4. sekä Lahden kaupunginteatterissa 13.3. & 3.4. Neljä tähteä.

Tiina Vanhanen

  • 5.3.2014