Naton terroristit

Lukuaika: < 1 minuutti

Naton terroristit

Joskus terrori-iskun takana ei olekaan terroristi.

Jotkut Euroopassa tehdyt iskut kuitenkin vain näyttävät terroristien tekemiltä. Ne on lavastettu. Oikea syyllinen on Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun CIA:n johtama Naton maanalainen armeija.

Gladion nimellä tunnettu salainen armeija perustettiin toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Eurooppaan Neuvostoliiton miehityksen varalta. Nato loi Ranskan vastarintaliikkeen mukaisen järjestelmän, joka aktivoituisi puna-armeijan hyökätessä.

Puna-armeijaa ei kuulunut, mutta kommunistit lisäsivät kannatustaan vaaleissa. Pariisin kevään jälkeen vuonna 1968 CIA pelkäsi kommunismia entistä enemmän. Neuvostoarmeijan sijasta salainen armeija otti vihollisekseen vasemmistojärjestöt.

CIA:n seikkailuista kolmannessa maailmassa tiedetään paljon: mielikuvituksellisista murhasuunnitelmista huolimatta Fidel Castro on edelleen elossa. Mutta Chilen presidentin Salvador Allenden ja Che Guevaran CIA sai hengiltä.

Sen sijaan CIA:n toiminnasta Euroopassa on vaiettu. Olisi naiivia uskoa, että kommunismia vastaan taisteleva järjestö olisi ollut toimeton Neuvostoliiton rajalla. Daniele Ganserin vasta suomennettu kirja kertoo Euroopan lähihistoriasta.

Italian entisen pääministerin Aldo Moron sieppausta ja murhaa vuonna 1973 pidettiin äärivasemmistolaisen Punaiset prikaatit -järjestön työnä, samoin Bolognan rautatieasemalla vuonna 1980 sattunutta pommiräjähdystä. Siinä kuoli 85 ihmistä. Järjestö kiisti osuutensa iskuihin. Vuonna 1990 tuomari Felice Casson löysi todisteita Gladion syyllisyydestä. CIA ei suostu tekemään Italian parlamentin kanssa yhteistyötä rikosten selvittämiseksi.

Tunnettu tapaus on myös Ranskan salaisen palvelun vuonna 1985 Uudessa-Seelannissa upottama Greenpeacen Rainbow Warrior -alus.

Kun Gladio-verkosto alkoi paljastua Nato-maissa vuonna 1990, sen toiminnan vakuutettiin päättyneen. Mutta Ganser sai selville Gladion toimivan edelleen monessa maassa.

Nykyään vihollisena pidetään ääri-islamisteja. Terrorismin vastaisessa sodassa avoimuuteen ei edes pyritä. Gladion logiikan mukaisesti CIA lavastaisi pommi-iskuja al-Qaidan tekemiksi. Ja terrorismin vastaisen sodan budjetit pysyisivät CIA:n ja Naton toivomalla tasolla.

Suomessakin harkitaan tämän sotilasliiton jäsenyyttä, jonka ”muodollinen päämaja on Brysselissä, mutta todellinen päämaja Pentagonissa”. Kirja on ajankohtainen: on tunnettava Naton historia, jotta ymmärtäisi sen nykyistä toimintaa.

Daniele Ganser: Naton salaiset armeijat. Like 2009. 416 s.

Kristiina Koivunen