Kirjoittanut klaus welp

National Geographic Mäkelänrinteessä

Lukuaika: < 1 minuutti

National Geographic Mäkelänrinteessä

The Cove -elokuvan ohjaaja Louie Psihoyosin kuvaus oli huikea seikkailu.

Eräänä kauniina työpäivänä selaan haltioituneena The Cove -elokuvan pressitiedotetta ja elokuvatraileria. Samassa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin Mika Siltala soittaa ja tarjoaa mahdollisuutta kuvata maailmankuulu valokuvaaja Louie Psihoyos. Mutta kuinka perkeleessä kuvata 17 vuotta National Geographicille työskennellyt tähtikuvaaja ja sukeltaja? Surkeat tekniset taitoni paljastuisivat nanosekunnissa. Niinpä otan varman päälle ja päätän tehdä elämäni toisen vedenalaiskuvauksen ja takuuvarman epäonnistumisen. Kuvauspaikaksi saan sovittua eksoottisen Mäkelänrinteen uimahallin.

Kuvauspäivänä vain hengittelen. Siltä varalta ettei Louieta huvittaisikaan lähteä pitkän haastattelupäivän päätteeksi pelleilemään veteen, olen varannut takakonttiin vanhan akvaarion johon voisi upottaa vain pään kuvaa varten. Cafe Engelin takahuoneessa näytän suttuista luonnosta kuvaideasta ja hetken päästä istumme Louien ja Mika kanssa vuoden 1970 R&A-festivaali-Cadillacissa keula kohti syvyyksiä.

Hallilla Louie ja kuvausassariksi lupautunut Mika menevät saunaan. Minä pinkaisen edeltä altaalle. Käsitän, että olemme tulleet viikon karseimpaan ruuhka-aikaan. Kuvauspaikaksi suunnittelemani syväallas on piripintaa myöten täynnä uimahyppyjä harjoittelevia, kirkuvia lapsia ja aneluistani huolimatta hyppykerhojen valmentajat eivät suostu luovuttamaan senttiäkään avuttomaan projektiini.

Juoksen hädissäni allasvahdin luokse, joka paljastuukin hengenpelastajaksi: hän rajaa kellukenarulla vesijuoksualtaan päästä alueen kuvausta varten. Vieressä juoksentelevat mummot mulkoilevat minua epäluuloisesti painuessani pinnan alle räpeltämään kamera-asetusteni kanssa. Kameran ruudulla näkyy jotakin ja pulssini laskee. Linssi ei onneksi huurru ja surkea parinkympin muovipussilta näyttävä kamerakoteloni pitää vettä.

Louie ja Mika saapuvat altaalle ja puikimme silminnähden hämmentyneiden perjantaiuimareiden keskellä kokonaisen tunnin kuin delfiinit tonnikalapurkissa. Japanissa rikollisen tavoin kielletylle aluelle kuvaamaan tunkeutunut Louie varoo lapsia ja päästää mummeleita kohteliaasti ohi. ”Onko meillä todella lupa kuvata täällä”, hän kysyy kun hän havaitsee seinällä olevan kuvauskieltokyltin.

Viikon päästä lähetän Louielle kuvia allassessiostamme. Vastausmeilin saadessani olen pudota tuolilta. Louie on lähettänyt kuvat eteenpäin lehdelle, joka on tekemessä hänestä juttua. Seikkailulehden repertuaari täydentyy kun National Geographic Adventure julkaisee oheisen kuvan Mäkelänrinteen uimahallista kuluvan vuoden joulukuussa.

Lue myös Louie Psihoyosin haastattelu Delfiinimies.

Klaus Welp