Narnia

Lukuaika: < 1 minuutti

Narnia

Viisi ajatusta kirjasta.

Fantasiakirjallisuuden satunnainen suurkuluttaja, Voima-lehden asiamies Jari Tamminen lukee C. S. Lewisin Narnia-teokset ja kirjoittaa viisi ajatusta.

1. Kuinka rehellisen sovinisti C. S. Lewis olikaan. Seikkailivatpa muksut Narniassa tai koto-Englannissa yhteinen piirre kaikissa tarinoissa on tyttöjen avuttomuus. Onneksi lähistöllä on aina poika auttamassa. Olin pompata katosta läpi, kun tyttö tirauttaa pienet itkut jännityksen päälle ja kertoja huomauttaa, että tyttöjen vetistely on ihan normaalia.

2. Narnian taruolennot ja eläimet ovat viisaita, mutta tarvitsevat miehen hallitsemaan valtakuntaansa. Niin kauan kun Aatamin poika, siis ihminen, hallitsee, vallitsee maassa rauha. Onko tämä allegoria valkoisen miehen asemasta luomakunnan ylimmällä portaalla ja siirtomaaherrana?

3. ”Yhteiskasvatuskoulu” edustaa kaikkia vapaan kasvatuksen kiroja. Koulu, jossa on sekä tyttöjä että poikia, on kauhistus luomakunnalle. Edistyksellisyys tarkoittaa sitä, että opettajat eivät kiellä oppilailta mitään. Siitä tietenkin seuraa järjestelmällinen koulukiusaaminen, johon opettajat eivät puutu. Pohjaavatkohan korostetun katkerat koulukuvaukset Lewisin omaan traumaattiseen kouluhistoriaan…

4. Eustacen ilkeyttä alleviivataan korostamalla hänen vanhempiensa edistyksellisyyttä ja sitä, että koko hänen perheensä on kasvissyöjiä. Häkellyttävää konservatiivisuutta, jonka onneksi Lewisin aikalainen, J. R. R. Tolkien tarinoissaan osaa peittää.

5. Kun tiedostin tällaisen konservatiivisuuden kirjoittajassa, minun oli myöhemmin mahdotonta olla huomaamatta Lewisin arvomaailman tihkumista koko tarinaan päälle. Jos propaganda olisi avointa, olisi se vaarattomampaa, mutta tarinan kylkiäisenä se hiipii mieleen kuin salaa. En tule ikinä lukemaan tätä kirjaa yhdellekään lapselle. Näiden tarinoiden piilo-opetukset ovat niin pelottavia, että teosta ei tulisi luovuttaa alaikäisille.

Lukija: Jari Tamminen

Kirja: C. S. Lewis. Narnia. Kaikki tarinat. 832 s. Otava 2005.

Voima

  • 9.9.2009