Näkökulma: Vapauttakaa Leonard Peltier

Lukuaika: 2 minuuttia

Näkökulma: Vapauttakaa Leonard Peltier

Leonard Peltier viettää 70-vuotispäiväänsä syyskuun 12. päivänä. Peltier, liittovaltion vanki numero 89637-132, viettää sen juuri siellä, missä FBI haluaa hänen olevan: lukkojen takana yhdessä Yhdysvaltain suurimmista supermax-eristysvankiloista.

Leonard Peltier viettää 70-vuotispäiväänsä syyskuun 12. päivänä. Peltier, liittovaltion vanki numero 89637-132, viettää sen juuri siellä, missä FBI haluaa hänen olevan: lukkojen takana yhdessä Yhdysvaltain suurimmista supermax-eristysvankiloista.

Peltier on yksi Yhdysvaltain pisimpään kärsineistä poliittisista vangeista. Hän on pohjoisamerikkalainen anishinaabe- ja lakota-intiaani, joka on kyseenalaisin perustein istunut lähes 40 vuotta vankilassa.

Peltieriä syytetään kahden aseistetun FBI-agentin murhasta ampumavälikohtauksessa Pine Ridgen intiaanireservaatissa vuonna 1975.

Peltierille luettiin murhasyyte hänelle tuntemattoman nuoren intiaaninaisen todistuksen perusteella. Nainen, Myrtle Poor Bear, pyörsi lausuntonsa vuonna 2000. Hän kertoi julkisessa tiedonannossaan antaneensa todistajalausuntonsa pakotettuna, FBI-agenttien useita kuukausia kestäneiden pahoinpitelyjen ja pelottelun jälkeen.

Peltieriltä on toistuvasti evätty pääsy ehdonalaiseen vapauteen. Vankila, jossa Peltieriä pidetään, on yli 2 000 mailin päässä hänen perheestään.

Vankilassa Peltieriä on pahoinpidelty, hän ei ole saanut asianmukaista terveydenhoitoa eikä riittävästi ravintoa. Peltierin heikkenevästä ter- veydestä ei ole piitattu.

Hän on saanut aivoinfarktin, jonka jäljiltä hänen toinen silmänsä on lähes sokea. Hänellä on ollut sydänkohtaus, hän kärsii pahasti tulehtuneesta eturauhasesta sekä diabeteksesta. Hänellä on myös syömisvaikeuksia leukansa alati pahenevan tilan takia. Leuka vahingoittui alun perin vankilassa tapahtuneessa pahoinpitelyssä.

Koska Peltier saa mahdollisuuden ehdonalaiseen vapauteen seuraavan kerran vasta vuonna 2024, lukuisat muut humanitaariset ja ihmisoikeusjärjestöt ovat ottaneet yhteyttä presidentti Barack Obamaan. Peltier pitäisi vapauttaa humanitaarisista ja terveydellisistä syistä. Mutta kuten edeltäjänsä, presidentti Obama on naimisissa Yhdysvaltain tiedusteluimperiumin kanssa.

Peltier on symboli FBI:n voitolle alkuperäisväestön oikeuksia ajavasta aktivistiliikkeestä, American Indian Movementista (AIM). Pohjimmiltaan Peltier edustaa sitä, mitä FBI on yrittänyt vuosikymmenien ajan tukahduttaa ja hiljentää.

FBI:n COINTELPRO-ohjelma kohdistui 1960-luvun alusta 1970-luvun alkuvuosiin monien muiden poliittisten järjestöjen lisäksi nimenomaan AIMiin. COINTELPROn tarkoituksena oli näiden poliittisten liikkeiden tuhoaminen.

Peltier on uhri Yhdysvaltojen yhä meneillään olevassa poliittisiin toisinajattelijoihin suuntautuvassa sodassa.

Olosuhteistaan huolimatta Peltierin on onnistunut nousta toivottomuuden yläpuolelle ryhtymällä tuotteliaaksi runoilijaksi, kirjailijaksi, maalariksi ja rauhanaktivistiksi.

USA:n liittovaltio haluaa Peltierin kuolevan vankina. Sitä voittoa ei toivoisi niille pimeyden voimille, jotka haluavat nujertaa hänen sielunsa ja henkensä.

Silja J. A. Talvi

Kirjoittaja on Suomessa asuva tutkiva journalisti ja kirjailija, joka turvallisuussyistä pakeni Yhdysvalloista vuonna 2011.

www.leonardpeltier.info

Englannista kääntänyt Anna Eloaho.

Silja J. A. Talvi

  • 4.9.2014