N niin kuin NGO

Lukuaika: < 1 minuutti

N niin kuin NGO

Maahanmuuttopoliittinen sanasto

NGO eli Non governmental organisation eli kansalaisjärjestö

Lyhenteestä huolimatta useat NGO:t ovat mitä oleellisin osa globaalia siirtolaisuuden hallinnan verkostoa. Järjestöjä on toki monenlaisia paperittomien omista ryhmistä suuriin kansainvälisiin organisaatioihin. Muodollinen itsenäisyys valtiosta ja toimiminen siirtolaisten nimissä ei kuitenkaan takaa sitä, että järjestöt kunnioittaisivat käytännössä siirtolaisten omia päämääriä.

Merkittävimmät kansainväliset NGO:t eivät kyseenalaista valtioiden oikeutta säädellä maahantuloa alueelleen ja monet niistä osallistuvat siirtolaisuuden hallinnan operaatioihin. Järjestöt perustelevat toimensa ”sisältä päin vaikuttamisella” ja ”realistisuudella”, mikä tarkoittaa esimerkiksi Italian Punaisen Ristin tapauksessa osallistumista säilöönottokeskusten ylläpitoon.

Itsensä humanitaarisiksi mieltävien järjestöjen ongelma on juuri siinä, että ne eivät edusta siirtolaisia vaan inhimillisyyttä yleensä. Siten siirtolaisten vaatimus liikkua vapaasti muuttuu järjestöjen puheessa vaatimukseksi siedettävistä oloista säilöönottokeskuksessa tai ”ihmisarvoisesta paluusta”. Holhoavaan tyyliinsä humanitaariset järjestöt kuvittelevat, että siirtolaisille on heidän itsensä kannalta parasta palata lähtömaahan.

Vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009