muut

Lukuaika: 2 minuuttia

muut

muut

”Vihreä kuluttaminen on siis normalisoitumassa yhdeksi kulutussuuntaukseksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Tavalliset kansalaiset ovat oppineet kierrättämään, käymään kirpputoreilla, ostamaan luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita sekä vastaamaan ympäristöasenteita kartoittaviin tutkimuksiin normatiivisesti hyväksyttävällä tavalla.”

Minna Autio & Terhi-Anna Wilska, Nuorisotutkimus 2/2003

”Euroopan unioniin liittyminen kun merkitsi maatalouselinkeinon rajua alasajoa ja siitä taas seurasi dominoperiaatteen mukaisesti muiden elinkeinojen romahtaminen. Maataloushan on ollut maaseudun selkäranka, joka on pitänyt yllä kyläkauppiaat, konekorjaamot ja muut yksityiset palvelut. Nämä taas ovat pitäneet yllä kyläkoulut, postit ja muut yhteiskunnan pitämät palvelut.”

Hannu Virtanen, Elonkehä 9/2003

”Aivot-käsitteen tehtävänä on tarjota myös elokuva- ja mediatutkijoille työkalu hahmottaa uudenlaista ajattelua, uudenlaisia tapahtuman mahdollisuuksia, jotka haastaisivat perinteisemmät ajatukset elokuvasta ja mediasta ainoastaan katsomisen ja visuaalisen alueena. Käsite korostaa, että elokuvia ei tule vain ajatella ja katsoa, vaan myös elokuvan itsensä tulee antaa ajatella omia, välillä ihmisestä oudolta tuntuvia ajatuksiaan.”

Jussi Parikka & Pasi Väliaho, Lähikuva 2/2003

”Musiikillisesti miellyttävimmät ’selkäpiin karmimiseen’ toistuvasti johtavat musiikkikappaleet aktivoivat aivokuoren alla sijaitsevia rakenteita sitä enemmän mitä voimakkaammin koehenkilöt kokevat musiikillista mielihyvää. Nämä aivoalueet puolestaan ovat pitkälti samoja esimerkiksi farmakologisesti tai seksuaalisesti tuotettujen mielihyvän tunteiden aivomekanismien kanssa.”

Mari Tervaniemi, Psykologia 4/2003

”Media väittää Liberian olevan ’vapautettujen orjien luomus’. Todellisuudessa se oli kaatoalue, jonka USA:n rikkaat loivat päästäkseen eroon tietyistä orjaryhmistä. Vuonna 1847 julistettiin muodollisesti Liberian valtio. Vaikka se ei ollut USA:n siirtomaa, se oli käytännössä USA:n valvonnassa. Siitä tuli 20-luvulla Firestone-yhtiön tärkeä kumintuottaja, kun hallitus antoi halvan työvoiman laajoille viljelmille. Firestone sai 99 vuoden vuokrasopimuksen miljoonan eekkerin maa-alueelle kuuden sentin vuotuisella vuokralla eekkeriltä.”

Murros, elokuu 2003

”Muutamia otsikoita Helsingin Sanomista: ’Demokratia etenee Irakissa vastuksesta huolimatta.’ (Irakin amerikkalaisen diktaattorin Paul Bremerin kirjoitus 18.7.) ’Sota toi Irakin naisille uuden mahdollisuuden.’ (27.7.) ’USA murskaa Saddamin hallinnon kaikilla tasoilla.’ (USA:n varapuolustusministerin Paul Wolfowitzin kirjoitus 5.8.) ’Irakin jalkapallo jyrää jo.’ (5.8.) Paksuimmatkin jutut näyttävät kelpaavan Helsingin Sanomille, kun se haluaa ’tasapainottaa’ muutamia kriittisiä artikkeleitaan ja osoittaa uskollisuuttaan USA:lle. Miksei Helsingin Sanomat kirjoita siitä, mitä Irakissa todellisesti tapahtuu, esimerkiksi talouden alalla?”

Tiedonantaja 8.8.2003

”Tutkijat ovat löytäneet ensimmäisen suoran todisteen siitä, että pimeä energia täyttää universumin. Todiste löytyi kosmisesta taustasäteilystä. Pimeästä energiasta alettiin puhua 1999, kun supernova-havainnoista pääteltiin, että maailmankaikkeus laajenee kiihtyvään tahtiin. Pimeä energia, jonka luonne on yhä hämärän peitossa, on se työntävä voima, jolla kiihtyvä laajeneminen selitetään.”

Leena Tähtinen, Tähdet ja avaruus 5/2003

Voima

  • 9.9.2009