Muut lehdet

Lukuaika: 2 minuuttia

Muut lehdet

Muiden lehtien parhaat palat.

Vuonna 2007 meidän pitäisi jo tietää, että kaikenlaiset totalitarismin muodot ovat kuolemaksi taiteelle ja että ilman tupakkaa olisimme jääneet vaille Jean-Luc Godardin, Luis Buñuelin, Aki Kaurismäen, Jean Sibeliuksen, William Faulknerin ja tuhansien muiden taiteilijoiden kuolemattomia teoksia.

Sakari Toiviainen, Filmihullu 1/2007

_______________

Euroopan unioni perustettiin, koska ei haluttu lisää sotia. Toisessa maailmansodassa kuoli yli 62 miljoonaa ihmistä, enemmistö siviilejä. On ymmärrettävää, että tällaisen katastrofin ei haluta toistuvan. Keksittiin liittää Euroopan maat yhteen kaupankäynnin sitein, jos ne sitten eivät viitsisi tapella keskenään.

Sodan jälkeisen EU:n alkeismuodon Hiili- ja teräsyhteisön synnyn taustat on helppo ymmärtää. Ja ihan hyvin onnistuivat tyypit ajatuksessaan. Sotaa EU:n sisällä ei koskaan ole ollut.

Mutta onko EU:n idea enää oikein ymmärrettävissä? Ovatko kurkku- ja huvivenedirektiivi, kilpailuviraston älyttömät päätökset ja pyöriäistarkkailijat todella välttämättömiä, jottemme alkaisi välittömästi listiä toisiamme?

Riikka Hämeenoja, Nuorten Luonto 2/2007

_______________

Ovatko omat mielipiteet niin erinomaisia ja oma arvomaailma niin kohdallaan, että niihin voi luottaa ehdokasta valittaessa? Haluatko todella itsesi kaltaisen ihmisen päättämään Suomen lainsäädännöstä?

Pasi Ahtiainen, Stimulus 3/2007

_______________

Kun Kjell Westö pitkän uransa jälkeen sai Finlandia-palkinnon, toimittaja Arto Nyberg tivasi häneltä ohjelmassaan, mihin kirjailija lahjoittaa osan voittorahoistaan. Westö kiemurteli. Me myötäkiemurtelimme kotisohvalla. Miksi ihmeessä odotetaan, että taiteilija automaattisesti ohjaa tulojaan hyväntekeväisyyteen saadessaan vihdoin korvauksen kymmenien vuosien työstään? Kysytäänkö Mikael Liliukselta, ketä hän auttaa optioillaan?”

Annukka Ruuskanen, Teatteri 2/2007

_______________

Yritysesittelyssä kysyin yritysjätin partnerilta heidän henkilöstönsä ikä- ja sukupuolijakaumaa. Puhtaasta mielenkiinnosta, ajattelin. Hyökkäyksenä!, hän ajatteli. Vastaus: kyllä meillä johtoportaassakin olisi naisia, mutta yleensä siinä vaiheessa naiset sitten mieluummin priorisoivat tärkeämmän tehtävänsä, lapset kotona ja semmosta. Hmm. Sen verran biologiaa jopa teekkarina osaan, että tiedän, etteivät naiset tee 30 vuotta intensiivistä uraa kansainvälisessä konsulttifirmassa ja sitten kuusikymppisinä -miesten siirryttyä suojatöihin johtoportaaseen -ala perustaa perhettä.

Annu Nieminen, Polyteekkari 5/2007

_______________

Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa, joka hämmästyttää suurempaakin kulkijaa. Yksi näistä on itärajamme rekkajonot. Ihmeellistä asiassa on lähinnä se, että suomalaiset ovat osanneet tehdä siitäkin ongelman itselleen.

Hannu Virtanen, Elonkehä 3/2007

mainos

_______________

Lihavat ovat oma ihmislajinsa, jolle nauretaan, jota syrjitään ja johon halutaan kohdistaa erilaisia toimenpiteitä. Kuten mustaihoisia, lihavia määrittää ihmisenä muiden silmissä eniten heidän ulkomuotonsa. Mutta toisin kuin mustaihoisiin, tähän kastiin voi joutua periaatteessa kuka tahansa, vain lihomalla riittävän paljon.

Ja toisin kuin mustaihoisia, lihavia saa arvostella julkisesti. Koska lihavuuden ajatellaan olevan ihmisen oma vika ja hänelle haitallista, kuka tahansa voi huomautella lihavalle tämän painosta tai elämäntavoista. Sehän tapahtuu lihavan omaksi parhaaksi, ”terveyden” nimissä. Eikä osa meistä tyydy vain muistuttamaan terveellisestä ruokavaliosta, vaan käyttää värikkäämpiä ilmaisuja.

Punkero. Tankki. Norsu. Valas. Rasvapallo. Tonnikeijukainen. Ihratynnyri. Laardikasa. Hehtoperse. Läskimooses. Tai vain: läski.

Pekka Hiltunen, Image 2/2007

_______________

Koonnut Pertti Laesmaa

  • 9.9.2009