AxME, Ellen Gallagherin retrospektiivi 26.1.2014 asti Tampereen Sara Hildénin taidemuseossa.
Ellen Gallagherin retrospektiivinen näyttely Tampereella on kehuttu jo hienoimmaksi koskaan. Syyskuun lopussa avautunut näyttely on upea, alun perin Lontoon Tate Moderniin koottu katsaus yhdysvaltalaisen vuonna 1965 syntyneen taiteilijan teoksista.
Kokonaisuus jakautuu kahtia. Se sisältää herkkiä piirroksia ja paperileikkauksia mystisistä kaloista, toisaalta afroamerikkalaista ihmiskuvaa käsitteleviä teoksia, joissa kollaasien pohjana on vanhoja mainoksia. Osan päällä on keltaista muovailuvahaa peruukkimalleina, toiset on upotettu musteeseen.
Osasta teoksista tulee mieleen Australian aborginaalien dreaming-nimellä tunnetut teokset, joissa pisteviivat täyttävät maalaukset, joista muodostuu abstrakteja kokonaisuuksia. Kun Gallagherin teoksia katsoo lähempää, huomaa, että pisteiden sijaan kuvissa toistuvat mustat silmät tai pusuhuulet. Ne stereotyyppiset kuvat, jotka kiellettiin suomalaisista lakupötköistä.
Näyttelyteksteissä Gallagher viittaa usein Tuskegee-tutkimukseen, joka on ollut taiteilijan töiden innoittaja. Tai luultavasti kauhistuttanut ja siten aiheuttanut halun käsitellä aihetta taiteen avulla.
Kyse on Yhdysvalloissa mustille miehille vuonna 1932 aloitetusta lääketieteellisestä testistä. Testiin osallistuneille miehille luvattiin säännölliset terveystarkastukset, ilmaisia aterioita ja hautajaisvakuutus.
Mutta heille ei kerrottu, että he sairastavat kuppaa, eikä siihen liittyviä oireita hoidettu. Testi keskeytettiin vasta vuonna 1972. Vasta vuonna 1997 presidentti Bill Clinton esitti virallisen anteeksipyynnön. Gallagherin teokset ovat osin kauniita ja kaikki kiehtovia, mutta tarinat niiden takana hätkähdyttävät.
Hannele Huhtala