Kirjoittanut katja lappalainen

Morkku vaarassa

Lukuaika: < 1 minuutti

Morkku vaarassa

Tammelan rautatierakennusta ollaan hävittämässä.

Tammelan rautatierakennuksen eli kotoisammin Morkun rakentaminen aloitettiin 1800-luvun lopulla yhteisvoimin ja lahjoitusten turvin. Tarkoitus oli saada omat tilat työntekijöille, ja talossa on 1900-luvun alusta lähtien järjestetty kansalaisten tapahtumia.

Paikka on tamperelaisille hyvinkin tuttu. Morkku on tullut tunnetuksi esimerkiksi tanssipaikkana ja teatterina. Puutalon harvinaisen kaunis sali ja näyttämö ovat tarjonneet hienot puitteet.

Rakennus sijaitsee arvokkaalla keskustatontilla, jolle on kaavailtu tuottavampaa käyttöä. Tilan ainutlaatuinen historia ja nuorison tilojen puute ovat käynnistäneet kansanliikkeen purkua vastaan.

Valtauksen aikana Morkussa on esillä taidetta, ja näyttelyyn ovat vierailijat tervetulleita. Tila on hyvin siisti ja kaunis. Talon turvallisuudesta ja terveyshaitoista on käyty keskustelua, ja turvallisuussyillä perustellaan myös purkua. Taloa on pidetty pitkään tyhjillään, mikä selittää talon kunnon rapistumista.

Kuvassa näkyvä Morkun juhlasali on arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen. Valtaajat ovat pitäneet tilan hyvässä kunnossa. Kuvaushetkellä menossa oli voimisteluhetki.

Tammikuun 21. päivänä poliisit tunkeutuivat valtaajien vastusteluista huolimatta taloon ja tyhjensivät sen. Osa valtaajista pidätettiin hallinnan loukkauksesta epäiltyinä, mutta heidät päästettiin pian vapaaksi.

Katja Lappalainen