Mississippi kohtaa Pohjanmaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Mississippi kohtaa Pohjanmaan

Dokumenttiohjaaja- ja käsikirjoittaja Heikki Kossi on tehnyt Suomen oloissa ainutlaatuisen elokuvan.

Dokumenttiohjaaja- ja käsikirjoittaja Heikki Kossi on tehnyt Suomen oloissa ainutlaatuisen elokuvan. Jo kaksikymmentä vuotta vaikuttanut kokkolalainen Wentus Blues Band juhli tasavuosiaan näyttävästi Helsingin Aleksanterin teatterissa viime syksynä juhlakonserteillaan.

Family Meeting -elokuvassa pohjanmaalaiset perunanviljelijöiden ja kettutarhaajien pojat esiintyvät muun muassa ex-Rolling Stones -kitaristi Mick Taylorin kanssa.

”Olin jo aikaisemmin tehnyt yhteistyötä Wentuksen kanssa ja kun he päättivät kutsua suuren joukon kansainvälisiä vieraita soittamaan kanssaan Suomeen ajatus konserttien taltioinnista kypsyi yhdessä Wentuksen basistin Robban Hagnäsin kanssa”, kertoo Kossi.

Mukana ovat myös blues-legendat Eddie Kirkland, Louisiana Red, Lazy Lester, Fabulous Thunderbirds-solisti Kim Wilson sekä joukko ruotsalaisia muusikoita. Kaikkia yhdistää toimiminen Wentus Blues Bandin solistina vuosien varrella.

Kun kahdeksankymppiset blues-ukot kohtaavat poninhäntäpäiset kokkolalaiskundit tsaarin aikana rakennetun oopperatalon taitelijalämpiössä on ilmassa jo jopa tahatonta komiikkaa.

Elokuvan musiikillinen anti on aseistariisuva. Filmille on onnistuttu taltioimaan hyväntuulista ja svengaavaa ilonpitoa.

”Kiertäessäni aikoinaan itsekin keikoilla koin parhaimmillaan hetkiä, joissa kaikki loksahti kohdalleen muiden muusikoiden kanssa. Soitimme samassa tilassa. Katsoimme toisiamme syvälle silmiin ja tajusimme silmäkulmaa räväyttämättä missä mennään. Nämä hetket saivat minut leijailemaan viikkokausia,” Kossi hehkuttaa.

”Jälkeenpäin olen huomannut ihmisen muuttuvan tuona maagisena, miltei pyhänä hetkenä läpikotaisin rauhaa rakastavaksi persoonaksi.”

Tämä välittyy myös valkokankaalle, kun kaiken kokeneet ja nähneet veteraanimuusikot päästävät sammumattoman elämänilonsa ja intonsa omaan tekemiseensä irti.

Silloin joutuu jäyhä pohjalainenkin hymyilemään.

Heikki Kossi: Family Meeting. Ensi-ilta Kokkolassa 5.10.2007 ja muualla maassa 2.11.2007. Levy: Ventus Blues Band: Agriculture. Bluelight Records 2007.

Timo Forss

  • 9.9.2009