Kirjoittanut henri salonen

Millaista rakkaus oli

Lukuaika: < 1 minuutti

Millaista rakkaus oli

Arvostelussa sarjakuva-albumi Lempi ja rakkaus.

Reetta Niemensivu (s. 1979) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija jonka ensimmäinen täysimittainen albumi Lempi ja rakkaus perustuu tekijän Lempi-mummon elämän vaiheisiin. Niemensivu itse kuvailee sarjistaan Suomi-filmimäiseksi rakkaustarinaksi, jossa seurataan Lempiä nuoresta tytöstä aina vanhuuteen saakka.

Nieminen yhdistelee sulavasti tussipiirtämistä, vesivärivarjostusta ja kuvankäsittelyä. Lopputulos on näyttävää ja huoliteltua jälkeä. Kuvitustapa ja sarjakuvaruutujen epäsäännöllinen asettelu on tunnelmaltaan lähellä Ville Rannan kepeää tyyliä. Kuvakulmien vaihteluissa Lempi ja rakkaus pysyy kuitenkin tiukemmin raameissa. Tyyli on selkeää ja linjakasta.

Tarina on lämmin mutta traaginen kuvaus rakkauden kivisestä ja yllätyksellisestä tiestä. Lempi-neidon ja hänen lemmittynsä Väinön elämän vaiheet kuvataan hienotunteisesti vihjaillen. Selkeämmin tarinan tapahtumien aukkoja täyttävät sarjakuvan sivuilla juoruavat kylän naiset.

Sarjakuva on vähäsanainen ja tunnelma on kuin vanhaa valokuva-albumia selailisi. Lempi ja rakkaus on kaunis ja kokonainen teos, josta liika rönsyily on pois veistetty.

Reetta Nieminen: Lempi ja rakkaus. Suuri kurpitsa. Nelivärinen, pehmeäkantinen. 56 s. Viisi tähteä.

Henri Salonen