Kirjoittanut Hannele Huhtala

Mikään ei ole sattumaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Mikään ei ole sattumaa

Arvostelussa Johan Stenebon kirja Totuus Ikeasta.

Ruotsin yleisradio SR paljasti 23.6.2010, että Länsirannalla Ikea kuljettaa huonekaluja vain israelilaisten asuttamiin kyliin ja kaupunkeihin.

Ikean johtajaa Ingvar Kampradia on syytetty natsimielisyydestä, ehkä tämä on nyt sitten hyvitysyritys toisesta äärilaidasta? Kyse on jossain määrin siitä, että Israelin armeija kieltää kaikki kuljetukset palestiinalaisalueille, mutta Ikea ei yritäkään rikkoa palestiinalaisten apartheidia.

Totuus Ikeasta -kirja tarjoaa pari syytä lisää boikotoida Ikeaa. Johan Stenebo on entinen Ikean työntekijä, joka lähti huonekalujätistä 20 vuoden uran jälkeen. Kirjassaan hän purkaa ekonomityyliin Ikean rakennetta.

Stenebo selittää, miten pätevät naisjohtajat savustetaan yhtiöstä, miten juoni Kamprad on ja miten maailmalla ruotsalaisten sosiaalieduista eivät pääse nauttimaan yrityksen paikallinen johto.

Stenebo on toiminut Kampradin assistenttina ja nähnyt läheltä, miten itseään vähättelevä johtaja tekee itsestään hölmön vain ”laskeutuakseen” työntekijöidensä tasolle. (HH)

Johan Stenebo: Totuus Ikeasta Minerva Kustannus 2010. 261 s. Neljä tähteä.

Hannele Huhtala