Mies, nainen & kaksi KGB-agenttia

Lukuaika: < 1 minuutti

Mies, nainen & kaksi KGB-agenttia

Baltic Circle -festivaalilla ensi-iltansa saava moskovalaisen Teatr.docin dokumentaarinen esitys festivaalijohtajan Eva Neklyaevan isästä Vladimir Neklyaevista kertoo karua tarinaa Valko-Venäjän tilanteesta.

Baltic Circle -festivaalilla ensi-iltansa saava moskovalaisen Teatr.docin dokumentaarinen esitys festivaalijohtajan Eva Neklyaevan isästä Vladimir Neklyaevista kertoo karua tarinaa Valko-Venäjän tilanteesta. Neklyaev vangittiin hänen asetuttuaan opposition ehdokkaaksi Valko-Venäjän presidentinvaaleissa. Neklyaev on maan kirjailijaliiton entinen puheenjohtaja, runoilija ja sanoittaja.

Kuukauden kestäneen pidätyksen jälkeen seurasi kuukausien kotiaresti kahden KGB-agentin jatkuvassa valvonnassa. Kontaktit ulkomaailmaan ja jopa ikkunasta katsominen oli kielletty.

Moskovalainen Teatr.doc kiinnostui Neklyaevin tarinasta.

”He sanoivat, että tämähän on klassinen kamarinäytelmä. Mies, vaimo ja kaksi KGB-vartijaa suljetussa tilassa.”

Näytelmää varten ryhmä haastatteli Vladimirin vaimoa Olgaa, oppositioaktivisteja sekä tavallisia valkovenäläisiä.

”KGB-agentit eivät suostuneet haastateltavaksi”, hymähtää Eva Neklyaeva.

Eva Neklyaeva on itsekin ollut poliittisesti aktiivinen, mutta vaikuttaa nykyään taiteen keinoin.

”Taiteessa saa olla monimutkainen, politiikassa täytyy olla selkeä ja mustavalkoinen. Lisäksi taide reflektoi ympäröivää maailmaa moniulotteisemmin kuin vaikkapa media.”

Teatr.doc tekee Venäjällä yhteiskunnallisesti merkittävää teatteria ja pyrkii tuomaan esiin ajankohtaisia aiheita, jotka edellyttävät ryhmän mielestä taiteellista uudelleenkäsittelyä. Näytelmät perustuvat dokumentaariseen materiaaliin ja haastatteluihin.

”Tiesin, etteivät he tee esityksestä propagandaa. Vartijatkin kuvataan inhimillisinä ja katsojalle annetaan mahdollisuus nähdä asian molemmat puolet.”

Moskovalainen teatteriryhmä koki aiheen koskettavan läheisesti myös venäläisiä. Valko-Venäjä on hiekkalaatikko, jossa kokeillaan myöhemmin Venäjälle siirrettäviä keinoja. Näytelmän asetelma on metafora tilanteelle, jossa valtio tunkeutuu ihmisten yksityiselämään rankalla kädellä.

”Yksityisyyden menettäminen on aika konkreettista, kun KGB-agentti eli valtio pissaa vessassasi ja juo kupeistasi”, kuvailee Neklyaeva.

Tällä hetkellä Vladimir Neklyaev on ehdollisessa vankeudessa, jonka aikana kaikki poliittiseen toimintaan osallistuminen ja matkustaminen on kielletty. Hän on siitä huolimatta ollut koko tuomion ajan poliittisesti aktiivinen.

Baltic Circle -festivaali Helsingissä 16.–20.11.

Teatr.doc: Two in Your House 19.11. & 20.11. Helsingin Kaapelitehtaalla. Keskustelutilaisuus taiteilijoiden kanssa 20.11. esityksen jälkeen.

Iida Rauhalammi

  • 8.11.2011