Mielipiteet julki

Lukuaika: < 1 minuutti

Mielipiteet julki

Arvostelussa Ville Pirisen sarjakuva-albumi Tärkeitä asioita.

Ville Pirisen Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä ilmestyvä suosittu sarjakuva Tärkeitä asioita on kuvitettu versio kansanradiosta. Siinä pienillekin mielipiteille annetaan suuri merkitys ja siinä esiintyvillä ihmisillä on monenlaista sanottavaa, mikä tekee sarjakuvasta monipuolisen ja monessa kohtaa erittäin hauskan lukuelämyksen.

Aluksi saattaa tuntua, ettei kyseistä sarjakuvakirjaa jaksa loppuun asti lukea, mutta siihen pääsee pian sisälle ja alkaa melkein ääneen naurattaa!

Puheen sensuroimattomuus ja murteiden käyttö tekevät sarjakuvasta elävän ja aidon, ihmisten äänet erottuvat. Etunimet ja iät sivujen yläkulmissa kerrottuna tarkentavat henkilöiden identiteettiä ja tekevät hahmoista kiinnostavampia.

Kuitenkaan lukemista ei kannata aloittaa samoilla fiiliksillä ja ennakkoajatuksilla, kuin useimpia muita sarjakuvia, sillä muutoin saattaa pettyä siihen, etteivät tapahtumat varsinaisesti etene ja että joka sivulla on muista poikkeava ideansa.

Piirrosjälki on hauskan näköistä ja karikatyyrimäistä. Hahmojen hyvin lieviäkin ilmeiden vaihdoksia on kiinnostavaa seurata, vaikkei kuva yleensä radikaalisti muutukaan.

Värien käytöstä voidaan kuitenkin olla montaa mieltä. Ovatko ne turhan kauhtuneita?

Ville Pirinen: Tärkeitä asioita. Suuri Kurpitsa 2011. 52 s. Neljä tähteä.

Aino Iiramo

  • 8.11.2011