Kirjoittanut Sonja Hyppänen

Mielialalääkkeet tutuksi

Lukuaika: < 1 minuutti

Mielialalääkkeet tutuksi

Lääkkeidenkäytön mörköä käsittelee omalla tavallaan myös Cia Karlsson.

”Mielialalääkkeistä on moneksi” -otsikko pomppaa silmille Ylen verkkouutisista. Aamukahvi meinaa purskahtaa ruudulle ja puuro lentää seinään. Siis mitä?

Juttu, tai siinä puhuva ylilääkäri, markkinoi masennuslääkkeitä kaikille, sillä ne ovat tehokkaita moniin oireisiin. Virtsankarkailu, kuukautiskivut ja tupakoinnin lopettaminen hoituvat kaikki samassa sumassa paniikki- ja ahdistushäiriön sekä masennuksen kera.

Jos sanan mielialalääke paikalle vaihtaisi jutussa vaikkapa omenan tai tomaatin, siinä olisi hyvinkin paljon järkeä. Nyt yksityisten lääkefirmojen lääkkeiden tuputus julkisen palvelun kautta ampuu yli, varsinkin kun samaan aikaan British Medical Journalissa käydään vilkasta mielipiteiden vaihtoa masennuslääkkeiden tehosta ja turvallisuudesta.

Lääkkeidenkäytön mörköä käsittelee omalla tavallaan myös Cia Karlsson. Hän pohtii Kruunajaiset-näyttelyssään lääkkeidenkäyttäjien ristiriitaisia tunteita. Lääkkeiden tyhjistä läpipainopakkauksista muotoillut metallikruunut yhdessä näyttelyn tekstiteoksen kanssa tekevät Karlssonin mukaan lääkkeidenkäytön tutkimattomasta maailmasta läpinäkyvämpää.

Kruunajaiset, Cia Karlssonin teoksia mielen lääkkeistä 8.–28.11. Helsingin Lasipalatsin näyttelytilassa, ti–su 12–18.

Sonja Hyppänen