Lukuaika: < 1 minuutti

Mieli vaeltaa

Moskovasta Pekingiin matkanneeseen konferenssijunaan oli kutsuttu nelisenkymmentä ihmistä eri puolilta maailmaa.

VÄKIVALLATONTA ANARKIAA. Networkien networkien luomista. Kokemus joka yhdistää mielen ja ruumiin. Globalisaation kokemusriihi. Inhimillinen, subjektin perinpohjaisesti kysymykseen asettava kokemus.

Siinä osallistujien luonnehdintoja syyskuisesta Capturing the Moving Mind -konferenssista. Moskovasta Pekingiin matkanneeseen konferenssijunaan oli kutsuttu nelisenkymmentä ihmistä eri puolilta maailmaa. Tarkoituksena oli tuoda yhteen liikkuvaan tilaan globaalista kehityksestä kiinnostuneita aktivisteja, tutkijoita, opettajia, taiteilijoita ynnä muita, jotka muodostaisivat toiminnan orgaanisen laboratorion.

Ikkunan takana vilistävä elävä postikortti taustoitti seminaareja, video- ja ääniprojekteja, keskusteluja, bailaamista ja niitä harvoja yksinäisiä hetkiä, jotka valuivat eteenpäin junan jatkuvassa liikkeessä.

Päiväkausia jatkunut liikkuvan maiseman katsominen antoi omituisen miellyttävän tunteen, ikään kuin olisi pelkällä katsomien voimalla ollut mukana jossakin erityisessä ”toiminnassa”, ikkunan takaisessa spektaakkelissa.

Pikkiriikkisissä hyteissä koettiinkin ahdistuksen hetkiä junan seisoessa tuntikausia paikoillaan pimeillä raja-asemilla. Kun ruokaa kerjänneet lapsilaumat rummuttivat junan ikkunoita ja vaunujen kylkiä Mongoliassa, nousi esiin myös kysymys, mitä tälle voi tehdä.

Eikä voinut tehdä muuta kuin purra huulta ja odottaa, että passit on tarkastettu sekä muodollisuudet hoidettu, ja juna pääsisi taas kulkemaan.

Tuli sellainen olo, että tuo liikkuvan maiseman pysähtyminen ”paikaksi” oli ainoa asia, joka pystyi sieppaamaan kiinni ”liikkuvat mielet”. Muistuttamalla siitä, että mitään ei voi tehdä, ellei junasta astu välillä ulos.

Kirjoittaja osallistui Capturing the Moving Mind -konferenssiin syyskuussa. Siperian halki kulkeneen junakonferenssin järjestivät ephemera, Tutkijaliitto, Kiasma, Frame, m-cult, Helsingin kauppakorkeakoulu sekä Chydenius Instituutti.

Leena Aholainen

Kommentoi Facebookissa
  • 9.9.2009