Kirjoittanut anna-sofia joro

Mielen rankka monologi

Lukuaika: < 1 minuutti

Mielen rankka monologi

Voimakalenteri: Kokeilepa käyttäytyä oudosti, istua tyhjässä bussissa jonkun viereen tai pussata uutta työkaveria kättelyn sijaan.

TEATTERI Kokeilepa käyttäytyä oudosti, istua tyhjässä bussissa jonkun viereen tai pussata uutta työkaveria kättelyn sijaan. Se on vaikeaa ja epämiellyttävää, sillä hulluksi leimautumista on syytä välttää. Jossain toisaalla käyttäytyisimme ihan oikein, sillä yhteisö sanelee, mikä on normaalia.

”Selkeää rajaa terveellä ja sairaalla mielellä ei ole. Asiat eivät saisi näyttäytyä niin mustavalkoisina”, näyttelijä Saara Saastamoinen sanoo.

Pari vuotta sitten hän luki nuoren englantilaiskirjailija Sarah Kanen 4.48 Psychosis -näytelmän.

”Ajattelin heti, että tämä täytyy tehdä. Aihe kosketti voimakkaasti henkilökohtaisista syistä.”

Näytelmä on Kanen viimeinen, sillä hän tappoi itsensä sairaalassa syvän masennuksen päätteeksi vuonna 1999. Saastamoinen esittää näytelmän monologina, ja ohjaajana toimii opiskelukaveri Rosa-Maria Perä.

Rankkaa.

”Moni kommentoi, että täytyy olla raskasta tehdä tällaista tekstiä. Välillä on vaikeaa ja välillä helppoa, kuten minkä tahansa esityksen kanssa. Olen koettanut pitää yllä tiettyä keveyttä, jottei aiheesta tule liian masentava”, Saastamoinen kertoo.

”Asian tekee raskaaksi yhteiskunnan kyvyttömyys mielisairauksien edessä. Pelkkä lääkehoito auttaa harvoja, ja kokonaisvaltaista kuntoutusta ei käsittääkseni ole olemassa.”

Mielenterveysongelmat ovat kuuma aihe maassa, jossa lähes joka päivä jollain pimahtaa niin, että lähtee oma ja läheisten henki. Saastamoinen ottaa etäisyyttä lööppien sosiaalipornoon ja pyrkii kohti laajempaa ymmärrystä.

”Pyrin siihen, että mielen järkkymiseen osattaisiin suhtautua avoimemmin. Jokainen tietysti kokee näytelmän omalla tavallaan. Voin vain toivoa, että ihmisille syttyy halu ymmärtää.”

Esityksen valmistaminen on yksi pyrkimys ymmärtää häilyvän mielen sanoja pakenevaa tilaa. Näytelmän mukaan on olemassa maailma jossa, Sarah Kanen sanoin, ”mieli ja ruumis voivat olla yhtä, samanaikaisesti ja samassa todellisuudessa”.

Lähestymiskulmia ihmismieleen voi tuskin koskaan olla liikaa.

4.48 Psychosis, ensi-ilta 7.11. kello 19 Helsingin Vaihtolavalla, muut esitykset 8., 12.–19.11. kello 19, paitsi sunnuntaina 16.11. kello 15. Lippuvaraukset 046 810 5310. Esitystä ei suositella alle 15-vuotiaille.

Anna-Sofia Joro