Miehen kriisi

Lukuaika: 2 minuuttia

Miehen kriisi

Miehen siittiötuotanto vaihtelee tilanteen mukaan, ja nyt tilanne on huono.

Rutgersin yliopiston antropologi Lionel Tiger on esittänyt mielenkiintoisen teorian, jonka mukaan länsimaisen miehen kriisi ja hupenevat siittiöt liittyvät elimellisesti toisiinsa. Lyhyesti se menee näin: Kuvittele, että olemme apinoita. Sinä olet johtava koiras ja sinulla on enemmän tai vähemmän vapaa oikeus lisääntyä (harrastaa seksiä) kaikkien naaraiden kanssa. Sitten joku antaa osalle naaraista ehkäisypillereitä. Nämä kuulut pillerit toimivat jäljittelemällä raskautta; et voi tulla raskaaksi, jos olet jo raskaana.

Hormonaaliset muutokset naaraissa eivät jää sinulta huomaamatta. Koska naaraat vaikuttavat jo olevan raskaana, menetät kiinnostuksesi ja käännyt muiden naaraiden puoleen. Mutta mitä tapahtuu jos suurin osa naaraista söisi pillereitä? Sitä meidän ei tarvitse spekuloida, sillä Tiger kokeili meidän puolestamme.

Eräällä saarella elää eristäytynyt pieni apinapopulaatio, joka on alun perin kasvanut vankeudessa. Siinä on johtava koiras ja alle kymmenen naarasta. Naaraiden joukossa koiraalla on kolme tai neljä suosikkia, joiden ”seksuaalisia palveluja” se käyttää säännöllisesti.

Tiger antoi ehkäisypillereitä ensin koiraan suosikkinaaraille. Kun hormonaaliset muutokset tulivat ilmeisiksi, koiras muuttui aggressiiviseksi ja turhautuneeksi. Se halusi edelleen paritella suosikkiensa kanssa, mutta ei vain saanut sitä tehtyä ja kääntyi lopulta toisten naaraiden puoleen. Kun Tiger antoi pillereitä toisille naaraille, mutta lopetti suosikkien lääkityksen, koiras palasi heti suosikkiensa pariin.

Aggressio ja turhautuminen eivät välttämättä ole ainoat ehkäisypillerin vaikutukset. Tiger uskoo, että koiras alkaa tuottaa vähemmän siittiöitä. Tiedämme ihmistutkimuksista, että miehen siittiötuotanto on tilannekohtaista.

Kun parittelemme pitkäaikaisen kumppanimme kanssa, tuotamme vähemmän siittiöitä kuin uuden kumppanin kanssa. Pienikokoisen kumppanin kanssa tuotamme vähemmän siittiöitä kuin kookkaamman kumppanin kanssa. Tigerin mukaan meillä ei siis ole mitään syytä epäillä sitä, että raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset eivät vaikuttaisi siittiötuotantoon samalla tavalla. Kun naaras on raskaana, se on väliaikaisesti poissa lisääntymispelistä, eikä koiraalla ole syytä panostaa siittiöiden tuotantoon.

Mitä siis tapahtuu, kun osa populaatiosta on pysyvästi ”raskaana”? Juuri se, mitä nyt on tapahtunut: siittiötuotanto laskee väestötasolla pysyvästi. Tigerin mukaan siittiötuotannon lasku on kuitenkin vain sivuseuraus jostakin paljon laajemmasta muutoksesta. Pillerin ja yhteiskunnallisten uudistusten myötä valta lisääntymisestä on siirtynyt lähes yksinomaan naisille. Nyt naiset voivat päättää, milloin he tulevat raskaaksi ja kenen kanssa. Eivätkä miehet voi enää olla yhtä varmoja isyydestään kuin aikana ennen pilleriä.

Pelin säännöt ovat muuttuneet pysyvästi. Miehet ovat nyt sivustakatsojia, hyvin tyytymättömiä ja turhautuneita uudessa roolissaan, ja monien valinta on luopua pelistä kokonaan. Tänä päivänä yhä useammat miehet elävät yksin, vailla perheensä ja lastensa – tai toisten miesten lasten – rakkautta ja tukea. Tiger uskoo, että pornografian ällistyttävä nousu ja kysyntä viime vuosikymmeninä on turhautumisen suoraa seurausta.

Vaikka humanisteja usein ärsyttää, että ihmisen ajatellaan olevan tällä tavalla biologisesti ohjattu, heidän kritiikkinsä ei ole tässä asiassa paikallaan. Toisin kuin apinat me emme ole riittävän voimakkaasti biologisesti ohjattuja. Kun hormonaaliset viestit kertovat apinalle, että nyt ei voi paritella, se ahdistuu, tulee hulluksi ja aggressiiviseksi, mutta se ei voi paritella. Syy ja seuraus ovat yksinkertaisia. Me ihmiset – tässä tapauksessa miehet – kykenemme ilmaisemaan ahdistustamme ja kanavoimaan sitä eri tavoilla. Siksi meidän on niin vaikea mieltää, mistä länsimaisen miehen kriisissä on kysymys.

Feministit puhuvatkin ”niin sanotusta miehen kriisistä”. He eivät voi sietää Tigeria.

Jani Kaaro

  • 9.9.2009