Lukuaika: 2 minuuttia

Metsänsuojelijat turpakäräjillä

Venäläiset aktivistit kamppailevat laitonta moottoritiehanketta vastaan.

Yritys lopettaa metsien hävittäminen Himkin kaupungin ympäristössä Moskovan lähellä tuntuu olevan päättymätön tarina. Nyt kamppailu on saavuttanut kliimaksinsa. Moskova–Pietari-moottoritiesuunnitelman takana olevat voimat käyttävät aktivisteja vastaan silmitöntä väkivaltaa.

Metsän puolustajat ja Teplotehnik-alihankkijayrityksen palkkaamat vartijat ottivat useaan kertaan yhteen toukokuun 5. päivänä. Hyökkääjät kävivät aktivistien kimppuun nyrkein ja pampuin. Vakavasti loukkaantuneita on useita, osa naisia.

Hyökkääjät olivat peittäneet päänsä hupuilla. Osa heistä oli siviilivaatteissa, yksi natsiunivormussa. Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen nuoriso-osaston puheenjohtajan Dimitri Gudkovin mukaan vartijat on tunnistettu yksityisen Vitjaz-turvallisuusyrityksen työntekijöiksi.

On syytä olettaa, että poliisi suojelee joukkoja. Esimerkiksi toukokuun 4. ja 5. päivän välisenä yönä Himkin poliisin johtaja Tanasijtšuk henkilökohtaisesti pysäytti alueelle matkalla olleet poliisit.

Tanasijtšuk ei välittänyt siitä, että koska rakennuttajilla ei ole puiden kaatoon tarvittavia lupia, hakkuut ovat laittomia.

Himkin metsien puolustajat väittävät, että heillä on aukottomat todisteet siitä, että tilanteen huononeminen johtuu ranskalaisen Vinci-yhtiön vaateista.
Moottoritietä rakennuttavan WCC LLC:n omistaa Vincin venäläinen tytäryhtiö Vinci Concession Russe. Yhtiö vaatii 100 miljoonan euron korvauksia viivästyksistä, joita kansalaisten protestit ovat aiheuttaneet Moskova–Pietari-moottoritien rakentamiselle. Täten ranskalainen yritys suoraan kannustaa käyttämään kaikkia keinoja aktivistien painostamiseen.

Himkin metsän puolustajat julkaisivat hiljattain CEE Bankwatchin tutkimustulokset siitä, mikä North West Concession Company, Moskova–Pietari-moottoritien urakoitsija, oikein on.

Näyttäisi siltä, että on luotu monimutkainen veroparatiisiyritysten verkosto, joka on urakoitsijan ”ranskalaisen” omistajan takana. Tätä voidaan pitää selvänä merkkinä laajemmasta hankkeeseen liittyvästä korruptiosta.

Moskovan lähellä sijaitsevien metsien puolustajat pyytävät solidaarisuutta korruptionvastaisessa taistelussaan tilanteessa, jossa laki ei heitä suojaa. He pyytävät, että ihmiset muissa maissa vaatisivat ranskalaisen Vinci-yhtiön jättävän projektin välittömästi.

”Taistelu Himkin metsän puolesta tarvitsee tukea Euroopan parlamentin tasolla”, Dimitri Godkov vetoaa. ”Tilanne vaatii sitä, että hankkeen takana olevat yritykset viedään oikeuteen, sillä heillä ei ole mitään laillisia perusteita jatkamiseen.”

_______________

Holtitonta rakentamista

Toukokuun 12. päivänä työmiehet aloittivat Pyhän Yrjön lähdettä ympäröivän tammiston kaatamisen Himkissä. Samana päivänä Gazpromin tekniset tarkastajat tulivat aukiolle tarkistamaan korkeapaineistettua putkistoa, joka kulkee osittain samaa reittiä kuin suunniteltu moottoritie.

He totesivat saman ongelman kuin aktivistit: rakentajilla ei ollut tarvittavia lupia, vaikka töitä tehtiin putken lähellä. He olivat kauhuissaan, koska putki saattaisi vahingoittua ja jopa räjähtää. Työt pysäytettiin heidän vaatimuksestaan.

Tämä ei kuitenkaan ole lopullinen ratkaisu. Gazpromin päätös antaa silti metsän puolustajille tilaisuuden kerätä voimiaan. Näin Gazpromista on toistaiseksi tullut aktivistien liittolainen.

Kirjoittaja on venäläinen toimittaja & PEN-järjestön turvakaupunkikirjailija, joka on työskennellyt muun muassa Novaja Gazeta -lehdessä.

Englannista suomentanut Elsi Hyttinen.

Oksana Tšelyševa

Kommentoi Facebookissa
Avatar
  • 30.5.2011