Metsäkiistojen keskiössä

Lukuaika: < 1 minuutti

Metsäkiistojen keskiössä

Poliittinen sieni on tällä kertaa sitruunakääpä.

”YHTIÖKOKOUS ÄÄNESTI KUMOON SITRUUNAKÄÄVÄN”, uutisoi suomalainen päivälehti muutama vuosi sitten. Kysymys oli Stora-Enson yhtiökokouksesta, jossa yhtiön osakkeita hankkineet metsäaktivistit esittelivät puukaupan ongelmia metsiensuojelun kannalta. Stora-Enso oli vetoomuksista huolimatta jatkanut puunostoa valtion aarniometsistä Pohjois-Karjalassa. Kääpäharrastajat inventoivat hakattavaksi tarkoitetun metsän ja löysivät sieltä lain erityisesti suojaaman sitruunakäävän. Metsä kuitenkin hakattiin ja puut menivät Stora-Ensolle. Yhtiökokous äänesti puunostojen jatkamisesta ja päätti murskaluvuin jatkaa ostoja aarniometsistä.

Sitruunakäävän (Antrodiella citrinella) on harva onnekas nähnyt. Kääpä viihtyy vain parhaimmissa aarniometsissä ja sen elintavat ovat piilottelevat. Maallikko ei todennäköisesti törmää lajiin koskaan ja ammattilaisillekin sen löytäminen on vuoden sieniharrastuksen huippuhetki.

Sitruunakääpä kasvaa tyypillisesti kuolleilla kantokäävillä pinnanmyötäisesti, itiöemä on kirkkaan sitruunankeltainen. Käävän elintavat ovat kiehtovat, sen vaatimuksiin kuuluu nimittäin järeä kuusimaapuu, jonka lahottaman kantokäävän kuolleille itiöemille sitruunakääpä vasta voi ilmestyä. Sienimaailmassa toisen kuolema voi joskus liittyä kiinteästi toisen selviämiseen.

Pohjois-Suomen vanhoja metsiä koskeva kiista käy jälleen kuumana. Sitruunakääpäkin päässee taas estradille, sillä luonnonsuojelujärjestöjen sienitutkijat ovat löytäneet muutamia hienoja sitruunakääpämetsiä.

Kirjoittaja on biologi ja Suomen luonnonsuojeluliiton Venäjä-koordinaattori.

Olli Turunen

  • 9.9.2009