Lukuaika: < 1 minuutti

Metaelokuva

Arvostelussa Andy & Lana Wachowski sekä 
Tom Tykwerin Pilvikartasto.

Wachowskin sisarukset onnistuivat ihmeessä: Pilvikartasto on heidän ensimmäinen Matrixin jälkeinen elokuvansa, joka ei ole umpisurkea.

Pilvikartasto on kuudesta eri aikatasolla etenevästä tarinasta kasattu metaelokuva, jossa ei ole yhtenäistä juonta tai ensimmäistäkään huolella rakennettua henkilöhahmoa, mutta joka onnistuu kutomaan tarinat ja henkilöt yhteen yllättävän hyvin. Samojen näyttelijöiden esittämät henkilöt kohtaavat toisensa halki vuosisatojen ja vaikuttavat tahoillaan sivilisaation katalyyttisiin tapahtumiin.

Elokuvan kantava filosofia on – Matrixin tavoin – silkkaa yläpilveä ja hömppää. Samalla syklisellä tarinankerronnalla onnistutaan kuvaamaan jotain keskeistä ihmiskunnan vähittäin tapahtuvasta kehityksestä ja toinen toisiaan seuraavien askelten merkityksestä.

Pöyhkeän dramaattinen ja tunteisiin vetoava teos huojuu jatkuvasti loistavuuden ja pateettisuuden välillä, ja on pitkälti katsojasta kiinni kumpaan kategoriaan sen luokittelee. Itse olisin valmis ehdottamaan loistavuutta.

Andy & Lana Wachowski, 
Tom Tykwer: Pilvikartasto. 
Ensi-ilta 1.3. Neljä tähteä.

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa