Lukuaika: 3 minuuttia

Merikartta vapaille vesille

Onko sananvapaus uhattuna kun internet-operaattori estää pääsyn torrent-sivustolle? Vastaus on ei. Internet-henkilö Samuel Pidgin näyttää, miten helppoa estot on kiertää.

Kun internet-operaattori Elisa ilmoitti estävänsä pääsyn thepiratebay.org-torrent-sivustolle, närkästys oli ymmärrettävää. Esiin otettiin Kiina, arabikevät ja sananvapaus.

Käräjäoikeuden päätöstä syksystä asti vastustanut Elisa taipui vihdoin ulosottoviranomaisten edessä ja päätyi estämään pääsyn The Pirate Bayhin (TPB) ja useisiin siihen linkkaaviin sivustoihin. Tarkoituksena on estää tekijänoikeussuojatun materiaalin leviäminen vertaisverkossa.

Käräjäoikeus kuitenkin unohtaa erään tärkeän seikan: emme enää elä 1990-luvulla. Ihmisten taito käyttää tietotekniikkaa on huomattavasti parempi kuin aiemmin.

Vertaisverkot eivät ole yhtä kuin yksi yksittäinen torrentsivusto. Muutaman verkko-osoitteen blokkaaminen ei estä yhtään mitään. Jos ihmisen tietotekniset taidot riittävät torrent-tiedostojen lataamiseen ja käyttöön, ne riittävät myös blokin kiertämiseen.

Hyvät Elisan piraattiasiakkaat. Allekirjoittanut ei kehota teitä vaihtamaan operaattoria. Elisan päätös vastustaa käräjäoikeuden päätöstä tähän asti on kunnioitettava.

Ei ole mitään takeita siitä, etteivät muut palveluntarjoajat seuraisi pian perässä sakkouhan pelossa, sillä International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) on jo pyytänyt Helsingin ja Vantaan käräjäoikeuksia määräämään estot myös DNA:n ja Soneran liittymiin.

Sitä mukaa kun palveluntarjoajat keksivät keinoja estää liikennettä internetissä, keksivät verkon käyttäjät tapoja kiertää estoja. Tekijänoikeusjärjestöt voisivat ehkä vähitellen tajuta, ettei median vapaata leviämistä verkossa voida enää estää.

Olemme siirtyneet uudelle aikakaudelle, ja sen sijaan että ihmisten verkon käyttöä yritettäisiin rajoittaa, voisivat eri tahot keskittyä luomaan uutta palvelupohjaa, jonka kautta esimerkiksi elokuvia saisi katsoa korkeatasoisena streamina kohtuullista kuukausimaksua vastaan.

Piratismia ei pysäytetä blokkaamalla osoitteita. Tämän aukeaman ohjeilla blokkauksen kiertämiseen en kehota ketään laittomaan toimintaan. Haluan vain todentaa miten turha Elisan blokki on, kuinka haavoittuvaista tekniikkaa blokissa on käytetty ja kuinka The Pirate Bayta olisi teoriassa edelleen helppo käyttää Elisan verkossa.

Kuvitellaanpa loppuun vielä tilanne. Eräs musiikinystävä on omistanut muutaman harvinaisen levyn kuutisen vuotta sitten. Pelätessään aiheellisesti cd-levyjen tuhoutuvan ajan myötä on hän ripannut cd:t koneelleen. Koska hän tuntee ulkoisten kovalevyjen ja kannettavien tietokoneiden hajoamispotentiaalin, hän lataa kyseiset levyt vertaisverkkoon.

Ajan myötä cd:t tosiaan tuhoutuvat, ulkoinen kovalevy tippuu pöydältä ja läppärille kaatuu vesilasi. Henkilö kaipaa tuota musiikkia, menee tutkimaan vertaisverkkoa, ilokseen löytää edelleen hengissä olevat tiedostot ja lataa levyt takaisin itselleen. Arvatkaa kuinka innokas tällaisessa hypoteettisessa tilanteessa henkilö olisi lopettamaan vertaisverkkojen käytön?

Samuel Pidgin on netissä toimiva pseudonyymi, joka toivoo median vapaan leviämisen jatkuvan & kekseliäiden ihmisten kaivavan uusia kaninkoloja sitä mukaa kun edellisiä yritetään lapioida umpeen.

–––––––––––––––

Näin pääset satamaan

1. The Pirate Bay ei ole ainoa torrent-sivusto netissä. Se on yksi kuuluisimmista, ja The Pirate Bayn taistelu oikeusjuttujen keskellä on tehnyt siitä torrent-sananvapauden airueen. Jos Elisan asiakas kuitenkin syystä tai toisesta olisi äärimmäisen tietoteknisesti rajoittunut eikä tahtoisi yrittää kiertää blokkia, on internet täynnä muita luotettavia torrent-sivustoja.

Googlaamalla jokainen löytänee osoitteet esimerkiksi IsoHuntiin ja BtJunkieen, joista jälkimmäinen on muuten blokattu Italiassa TPB:n ohella.

2. Jos ei kuitenkaan halua luopua tutusta TPB:stä, on blokki helpoin kiertää web proxyn eli kolmannen osapuolen välityspalvelun avulla. Internet on täynnä sivustoja, jotka tarjoavat välityspalvelua ilmaiseksi.

Idea web proxyssa on yksinkertaisesti se, että henkilö menee välityspalvelua tarjoavalle sivulle, naputtelee sivulla olevalle osoiteriville haluamansa osoitteen, kuten esimerkiksi thepiratebay.org, ja painaa enteriä. Tällöin web proxy ottaa yhteyden ensin omaan palvelimeensa ja ohjaa halutulle sivulle sen kautta.

Jos proxy-alvelin sijaitsee esimerkiksi Puolassa ja sen kautta halutaan TPB:hen, ei käytössä ole mitään ongelmaa, sillä Puola ei ole blokannut kyseistä sivua. Proxyn kautta voi käyttää sivua normaalisti, sen ylälaitaan vain tulee proxyn oma valikkorivi sekä joidenkin palveluntarjoajien kohdalla mainos. Torrentien lataaminen kuitenkin toimii kuten ennenkin.

Haluamansa proxyn voi valita esimerkiksi sivulta proxy.org. Pop-upien blokkaus kannattaa olla päällä. Allekirjoittanut kehottaa kuitenkin boikotoimaan hidemyass-proxya, joka on tehnyt yhteistyötä FBI:n kanssa Anonymous-hakkeriryhmän jäljittämisessä.

Proxyja käyttäessä kannattaa muistaa, etteivät niiden tarjoajat lupaa oikeastaan yhtään mitään, ja käyttö on käyttäjän omalla vastuulla. On kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä, että yksittäistä piraattia jaksettaisiin jahdata proxyn kautta.

Anonymous oli kuitenkin murtautunut Sonyn Play Station -verkkoon, minkä jälkeen FBI kiinnostui aiheesta. Muutaman elokuvan lataajan ei siis kannattane kuumotella siitä, milloin SWAT-team tulee ikkunasta läpi.

3. Firefoxin käyttäjät voivat ladata selaimeen ilmaisen lisäpalikan nimeltään The Pirate Bay Dancing!

TPB Dancing! käyttää nimenomaan yllä kuvattua proxytekniikkaa ja lupaa tehdä liikenteen jäljittämisen miltei mahdottomaksi. Proxy-palvelimen voi itse valita listasta ja käyttää TPB:tä hyvin helposti tämän jälkeen. Opera-selaimen käyttäjät voivat laittaa vasemmalta alakulmasta ”Turbo moden” päälle, minkä jälkeen on mahdollista mennä normaalisti TPB:hen.

4. Hieman edistyneempi vaihtoehto on käyttää VPN:ää eli Virtual Private Networkia. VPN:n avulla on mahdollista luoda ”tunneleita” verkkoon ja käyttää salattua yhteyttä, jolloin mahdollisesti verkon liikennettä tarkkaileva taho näkee ainoastaan sen, että koneeltasi lähtee kryptattua viestintää palvelimelle X kohteessa Y.

VPN:n käyttöä varten tarvitsee ohjelman, esimerkiksi OsX:llä Tunnelblickin ja Windowsilla sekä Linuxilla OpenVpn:n. VPN:n käyttö vaatii hieman enemmän säätöä kuin muut yllä mainitut tekniikat, mutta tekee surffauksesta huomattavasti anonyymimpää. VPN:t toimivat kukin omalla tavallaan, joten emme tässä paneudu niiden käytön yksityiskohtiin, mutta tarkkoja ohjeita on saatavilla kunkin ohjelman kohdalla.

5. On myös olemassa Tor-ohjelma, jonka ideana on kierrättää liikenne suuren käyttäjä- ja palvelinmäärän kautta. Tor lisää jokaisella kierroksella uuden salauskerroksen liikenteesi päälle, mikä tekee tiedonvälityksestä vahvasti salattua ja anonymisoitua, mutta tällä hetkellä myös toivottoman hidasta. Ehkä tulevaisuudessa Tor tulee toimimaan paremmin, jolloin myös allekirjoittanut voi suositella sitä suuremmalla innolla.

–––––––––––––––

Samuel Pidgin

Kommentoi Facebookissa
  • 2.2.2012