Lukuaika: < 1 minuutti

Merestä nousee kryptidi

Arvostelussa Risto Isomäen kirja Con rit.

Monet pitävät tuntemattomia eläimiä tutkivaa kryptoeläintiedettä höpöhöpönä, koska – määritelmän mukaan – kryptidien olemassaolosta meillä ei ole tietoa vaan pelkkää huhupuhetta. Tunnetuimpia kryptidejä ovat lumimiehet ja Loch Nessin järvessä piileksivä hirviö. Nessin kaltaisten hirviöiden maailmassa liikkuu myös Risto Isomäen uusin ekotrilleri Con rit.

Mainetta kerännyt tutkija Martti etsii rahoitusta merihirviötutkimukselleen ja törmää elämänsä pahinta kriisiä potevaan Camillaan, joka on menestynyt liikenainen. Loput kirjasta onkin sukellusta entisten nuoruudenrakastavaisten seikkailuihin Hangon saaristossa ja Vietnamin myrskyissä. Isomäki esittelee romaanillaan myyttejä ja taruja merikäärmeistä, joita löytyy miltei kaikista kulttuureista. Se nivoo yhteen näiden tiedonmurusten kautta käsitystä siitä, millaisia merten jättiläiskäärmeet saattaisivat olla.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ajavat tätäkin Isomäen kirjaa, mutta nyt ne lymyävät enemmän taustalla, mikä ei vähennä kirjan kiehtovuutta, vaikka aivan Sarasvatin hiekan mytologiseen nerokkuuteen Con rit ei nouse. Kirja on kuitenkin keskittynyt ja henkilökuvaukseltaan kypsä, mikä antaa tilaa tieteen ja tieteisfiktion väliselle aivojumpalle, vaikka trillerimäinen loppupyöritys kestääkin lähes puolet kirjasta.

Risto Isomäki: Con rit. Tammi 2011. 403 s. Neljä tähteä.

Kimmo Jylhämö

Kommentoi Facebookissa